Fostul ministru al Finanțelor, senatorul Darius Vâlcov, a demisionat, marți, și din Parlament. Anunţul a fost făcut de avocata sa, Lucia Furtună, după ce fostul ministru a fost dus cu duba la Curtea Supremă, unde s-a judecat solicitarea acestuia de a fi eliberat, dar şi o nouă cerere de arestare făcută azi de Direcția Națională Anticorupție.
„Până în acest moment, demisia domnului senator Darius Vâlcov nu a ajuns la cabinetul preşedintelui Senatului”, se arată într-un comunicat al departamentului de relații publice al Senatului.
Pe 2 aprilie, Darius Vâlcov a fost arestat preventiv pentru 23 de zile, potrivit deciziei magistraților ÎCCJ, pentru trafic de influență, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate. Magistrații nu au decis emiterea unui mandat de 30 de zile, luând act că Vâlcov a efectuat deja 7 zile din măsura preventivă de arest la domiciliu.
În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Omul de afaceri care l-a contactat pe Vâlcov este Theodor Berna, patronul firmei Radion Tehnologica, de la care fostul primar al Slatinei ar fi primit în total o șpagă de două milioane de lei. În acest dosar acuzaţi mai sunt actualul primar al Slatinei, Minel Prina, plasat în arest la domiciliu, directorul SC Imobiliare Consloc SRL Slatina, Lucian Şuşală, arestat preventiv, Timofte Petre-Bogdan şi Cristian Constantin Tomescu, puşi sub control judiciar.
În 24 martie, DNA a cerut extinderea urmăririi penale, făcând o nouă solicitare pentru reţinerea şi arestarea fostului ministru, de data aceasta sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale”.
Potrivit procurorilor anticorupție, începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Darius Vâlcov a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși.
În lumina noilor acuzaţii, procurorii DNA Bucureşti au efectuat, în 26 martie, mai multe percheziţii în unele locaţii din Capitală, dar şi la sediile firmelor din Slatina controlate de senatorul Darius Vâlcov şi de deputatul Daniel Bărbulescu (unul dintre denunţătorii fostului ministru al Finanţelor). De la sediile SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL şi firma de avocatură Ciobanu & Asociaţii, procurorii au plecat cu sute de documente care vor fi folosite ca probe în dosar.
Cu ocazia acestor descinderi procurorii au descoperit peste 100 de tablouri valoroase la locuinţele unor apropiaţi ai senatorului, iar alte 47 de tablouri au fost predate procurorilor chiar de inculpat. Anchetatorii mai au în custodie drept probe mai multe valori care aparţin lui Darius Vâlcov, descoperite într-un seif ţinut mai mult timp de deputatul Daniel Bărbulescu în locuinţa sa din Slatina şi mutat, la solicitarea demnitarului, în comuna Osica de Sus, în casa părinţilor unui angajat al Primăriei Slatina, Alin Calotă. Este vorba de 90.000 dolari, 1.323.850 lei, 3 lingouri de aur, în total 3 kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat RENOIR, un tablou inscripționat JEAN COCTEAU şi o pictură pe lemn, inscripționat AUREL ACASANDREI.
La una dintre audierile trecute de la DNA, demnitarul a cerut încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, însă el a fost refuzat de procuorul de caz.