Şuşală a vorbit. Procurorii DNA au cerut instanţei cercetarea inculpatului la domiciliu. Cererea, aprobată

Lucian Şuşală, director al SC Imobiliare Consloc SRL Slatina, singurul cercetat până acum după gratii în dosarul în care fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov este urmărit penal pentru trafic de influenţă, a scăpat de arestul preventiv după ce procurorii DNA au cerut instanţei şi au obţinut pentru el arestul la domiciliu. Decizia a fost luată marţi de magistraţii Înaltei Curţi, care au admis şi prelungirea arestului la domiciliu în cazul primarului suspendat al Slatinei în acelaşi dosar, respingând însă cererea DNA privind emiterea unui nou mandat de arestare preventivă pentru Darius Vâlcov.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins, marţi, cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de emitere a unui nou mandat de arestare preventivă pentru fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, urmărit penal pentru trafic de influenţă, dar instanţa a decis că Lucian Şuşală, arestat preventiv în acelaşi dosar, poate fi cercetat în arest la domiciliu, admiţând solicitarea procurorilor. Decizia nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă. Schimbarea atitudinii DNA faţă de Şuşală poate fi interpretată într-un singur fel, anume că directorul SC Imobiliare Consloc SRL, cercetat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani, a devenit cu mult mai cooperant cu anchetatorii decât înainte, potrivit unor surse apropiate cazului. Aceeaşi instaţă a aprobat cererea procurorilor DNA şi în cazul primarului suspendat al Slatinei, prelungind arestul la domiciliu în care edilul a fost plasat încă de la început în cadrul aceluiaşi dosar, acesta fiind acuzat de complicitate la trafic de influenţă.

Măsura unei noi arestări preventive în cazul lui Darius Vâlcov a fost propusă de procurori în temeiul extinderii cercetărilor, după ce plenul Senatului a încuviințat cererea de arestare preventivă pentru acele aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit infracțiunea de „efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale”.

Concret, potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă a rezultat că, începând cu anul 2011 și până în prezent, inculpatul Vâlcov Bogdan Darius a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcția de primar, senator și ministru, utilizând informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu o firmă de cadastru, una de contabilitate și un birou de avocatură, firme pe care le deține în fapt și pe care le administrează, prin interpuși.

Produsul infracțional obținut în urma săvârșirii infracțiunilor față de care se efectuează cercetări a fost depozitat într-un seif, lăsat spre păstrare unei persoane apropiate, acesta conținând următoarele 90.000 dolari, 1.323.850 lei, trei lingouri de aur, în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripționat RENOIR, un tablou inscripționat JEAN COCTEAU şi o pictură pe lemn, inscripționată AUREL ACASANDREI. Ulterior, ca urmare a perchezițiilor domiciliare, s-au identificat 101 tablouri, despre care există indicii că ar fi fost achiziționate, prin interpuși, de către inculpatul Vâlcov Bogdan Darius, cu banii presupus obținuți din comiterea infracțiunilor pentru care se efectuează cercetări, în respectiva cauză. Pe tablouri figurează semnătura unor pictori celebri cum ar fi PABLO PICASSO (două gravuri și un desen în cărbune), ANDY WARHOL, NICOLAE TONITZA, ȘTEFAN LUCHIAN, GHEORGHE PETRAȘCU, CONSTANTIN PILIUȚĂ, CORNELIU BABA, HORIA BERNEA, OCTAV BĂNCILĂ etc.

Pe 2 aprilie, Darius Vâlcov a fost arestat preventiv pentru 23 de zile, potrivit deciziei magistraților ÎCCJ, pentru trafic de influență, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate. Magistrații nu au decis emiterea unui mandat de 30 de zile, luând act că Vâlcov a efectuat deja 7 zile din măsura preventivă de arest la domiciliu.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Omul de afaceri care l-a contactat pe Vâlcov este Theodor Berna, patronul firmei Radion Tehnologica, de la care fostul primar al Slatinei ar fi primit în total o șpagă de două milioane de lei. Darius Vâlcov a recunoscut că a primit șpagă 1,5 milioane de euro de la Theodor Berna. Declarațiile lui Vâlcov au fost făcute în cadrul unui autodenunț în care fostul ministru al Finanțelor a precizat că în cursul anului 2012, după ce și-a dat demisia din funcția de primar, a avut o discuție cu apropiații săi Ionuț-Daniel Bărbulescu, Andra Loredana Bărbulescu, Lucian Petruţ Şuşală, Mihaela Şuşală şi Anca Guşatu, despre înfiinţarea unor firme şi dezvoltarea afacerilor în funcţie de abilităţile fiecăruia.

Potrivit denunţului, în cadrul respectivelor discuţii, Darius Vâlcov le-a spus că îi poate împrumuta cu bani pentru a-i folosi în dezvoltarea afacerilor, dar în timp doreşte să îi fie returnaţi. Cu privire la provenienţa banilor, el a precizat că aceştia proveneau de la cele trei nunti şi un botez, dar şi din banii cash pe care îi avea în casă. Tot atunci persoanele menţionate au propus Darius Vâlcov, iar acesta a acceptat, ca o parte din profitul obţinut să-i fie remis acestuia.

În afară de Minel Prina şi de Lucian Şuşală, în acest dosar acuzaţi mai sunt oamenii de afaceri Petre-Bogdan Timofte şi Cristian Constantin Tomescu, puşi sub control judiciar. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here