Darius Vâlcov, în arest la domiciliu. Inalta Curte i-a aprobat cererea, dar decizia nu e definitivă

Fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, cercetat în stare de arest preventiv pentru trafic de influenţă, ar putea fi eliberat și plasat în arest la domiciliu. Cererea sa de înlocuire a arestului preventiv a fost acceptată, miercuri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar decizia nu este definitivă. 
Vâlcov ar putea fi plasat în arest la domiciliu. Inalta Curtea i-a admis cererea, dar decizia nu e definitivă.

„Admite cererea formulată de inculpatul Vâlcov Darius Bogdan de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu. În temeiul art. 242 alin. 2 din Codul de procedură penală raportat la art.218 din Codul procedură penală, dispune înlocuirea măsurii arestării preventive luată faţă de inculpatul VÂLCOV DARIUS – BOGDAN cu măsura preventivă a arestului la domiciliu, pe o durată de 30 de zile, cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei încheieri”, se arată în soluţia instanţei.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pot contesta această decizie în cel mult 48 de ore. În cazul în care se va soluționa favorabil această contestație, fostul ministru va părăsi arestul unde se află din data de 2 aprilie. Nu este prima cerere de înlocuire a arestului preventiv pe care Vâlcov a făcut-o, însă atunci acesta nu a reuși să obțină înlocuirea, procurorii contestând decizia.

Darius Vâlcov este acuzat de trafic de influență, infracţiune săvârşită în perioada când era primar al municipiului Slatina. 

Pe 2 aprilie, Darius Vâlcov a fost arestat preventiv pentru 23 de zile, potrivit deciziei magistraților ÎCCJ, pentru trafic de influență, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la sută din sumele încasate. Magistrații nu au decis emiterea unui mandat de 30 de zile, luând act că Vâlcov a efectuat deja 7 zile din măsura preventivă de arest la domiciliu.

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe suspectul Darius Bogdan Vâlcov, pe atunci primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante, în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina și în orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări. Omul de afaceri care l-a contactat pe Vâlcov este Theodor Berna, patronul firmei Radion Tehnologica, de la care fostul primar al Slatinei ar fi primit în total o șpagă de două milioane de lei. În acest dosar acuzaţi mai sunt actualul primar al Slatinei, Minel Prina, plasat în arest la domiciliu, directorul SC Imobiliare Consloc SRL Slatina, Lucian Şuşală, arestat preventiv, Timofte Petre-Bogdan şi Cristian Constantin Tomescu, puşi sub control judiciar. 

În 24 martie, DNA a cerut extinderea urmăririi penale, făcând o nouă solicitare pentru reţinerea şi arestarea fostului ministru, de data aceasta sub aspectul săvârşirii infracțiunii de „efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale”. Cererile DNA au primit aviz favorabil din partea Parlamentului. Ulterior, Vâlcov a demisionat din Senat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here