Bâlbele pe marginea subiectului privind desemnarea viceprimarului Mihaela Stana să exercite atribuţiile conferite de lege primarului, în condiţiile în care primarul ales al Slatinei, Minel Prina, a fost suspendat din funcţie de perfect, indică faptul că secretarul municipiului, Mihai Idita, nu cunoaşte prevederile legii care reglementează tocmai organizarea şi funcţionarea administraţiei publice locale, Legea 215/2001.
Neştiinţa celui care trebuie să vegheze la legalitatea documentelor în primărie a făcut ca, din 2 aprilie, viceprimăriţa Mihaela Stana să preia ilegal atribuţiile conferite de lege primarului Minel Prina, suspendat din funcţie de prefectului judeţului după ce edilul, pus sub urmărire penală în dosarul fostului ministru al Finanţelor Darius Vâlcov, a fost arestat la domiciliu. Deşi nu a fost întrunit numărul de voturi cerut de lege, Mihaela Stana a fost desemnată primar cu delegaţie după ce secretarului Mihai Idita i-a scăpat faptul că, potrivit articolului 72 din Legea 215/2001, viceprimăriţa avea nevoie de voturile secrete ale majorităţii consilierilor în funcţie, nu ale unei majorităţi formate din aleşii prezenţi în plen. Bunăoară, aleasă, în mod eronat, cu 9 voturi favorabile din cele 16 exprimate, Mihaela Stana avea nevoie de 11 voturi. Totuşi, hotărârea a ajuns la Prefectura Olt pentru a primi viza de legalitate cu specificaţia că actul normativ a fost aprobat cu 16 voturi „pentru”. Juriştii prefecturii au fost însă alertaţi de inadvertenţele conţinute de document, iar prefectul Silviu Neacşu a solicitat informaţii suplimentare primăriei. Aşa a aflat şi secretarul Mihai Idita care era procedura care trebuia urmată în şedinţa din 2 aprilie. Prin urmare, hotărârea cu pricina trebuie revocată în următoarea şedinţă extraordinară a consiliului local, consilierul local PSD Ion Vătrai iniţiind, deja, un proiect de hotărâre în acest sens.
Greşeala lui Idita are însă efect de domino, pentru că, între timp, prefectura a restituit spre revocare o altă hotărâre considerată ilegală pentru că a fost adoptată şi cu votul Mihaelei Stana, care, fiind considerată primar interimar, nu avea dreptul să voteze – lucru care, de asemenea, i-a scăpat din vedere secretarului. Or, dacă desemnarea Mihaelei Stana să exercite atribuţiile conferite de lege primarului a fost ea însăşi ilegală, atunci votul cu pricina ar putea fi considerat valid. Un talmeş-balmeş pentru care secretarul municipiului ar trebui să dea, într-un fel sau altul, socoteală. Lui i-ar trebui mai mult decât gradul de rudenie pe care îl are cu fostul primar al Slatinei Darius Vâlcov, cel care l-a şi adus în primărie, pentru a putea garanta legalitatea actelor în instituţie. Muntele de incompetenţă care îl caracterizează reprezintă dovada că omul este plătit degeaba din bani publici.