Paul Matiu, comemorat la un an de la trecerea în lumea de dincolo prin dezvelirea bustului său

La trecerea unui an de la trecerea în lumea de dincolo, fostul director al Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu” din Slatina, Paul Matiu, a fost, marţi, comemorat de familie, de foştii colegi, de prieteni, dar şi de autorităţi prin dezvelirea bustului său amplasat în incinta instituţiei pe care a condus-o două decenii fără întrerupere.
 
În amintirea omului Paul Matiu a fost ţinută o slujbă religioasă, au fost rostite cuvinte emoţionante şi au fost vizionate două filme cu imagini din activitatea profesională a celui stins anul trecut. A fost lansată, de asemenea, o carte cuprinzând amintiri cu şi despre Paul Matiu puse pe hârtie de prietenii săi de-o viaţă. Punctul culminant al evenimentului a fost dezvelirea bustului reprezentându-l pe omul de cultură, amplasat în incinta instituţiei pe care Paul Matiu a condus-o două decenii fără întrerupere. 
 
Pe lângă familia celui comemorat, pe lângă foştii săi colegi, prieteni şi şefi de instituţii culturale, la eveniment au ţinut să fie prezenţi şi reprezentanţi ai autorităţilor, printre care s-au numărat prefectul judeţului, Silviu Neacşu, şi preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu.
 
Opera de artă dezvelită marţi aparţine artistului plastic Marcel Duţu de la Drăgăneşti-Olt, el însuşi bun prieten cu Paul Matiu.
 

Paul Matiu s-a născut la 14 august 1951, la Râmnicu-Sărat, judeţul Buzău. În 1978 absolvă cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii Bucureşti. În 2000 devine doctor în istorie la Universitatea „Alexandru ioan Cuza” din Iaşi. În 2005 absolvă cursuri postuniversitare urmate la Academia de Studii Economice Bucureşti. A predat istoria ani la rând în învăţământul gimnazial. A ocupat postul de instructor cultural în perioada 1980 – 1987 la Caracal, iar între anii 1987 – 1989, la Slatina. Din 1990 până în 1994 a fost consilier şef al Inspectoratului pentru Cultură Olt, iar din 1994 a ocupat funcţia de director al Bibliotecii Judeţene „Ion Minulescu”. Sub mandatul său biblioteca s-a dezvoltat neîncetat, prin modernizarea şi înmulţirea spaţiilor de lectură, prin creşterea fondurilor de carte, prin informatizarea serviciilor, prin creşterea numărului de filiale etc. De-a lungul anilor a colaborat cu articole despre tradiţiile judeţului Olt, aspecte istoriografice şi biblioteconomice în Revista Muzeelor, Biblioteca şi în presa locală, coordonând, mai mulţi ani, noua serie a revistei de cultură Zori de zi.

Directorul Bibliotecii Județene „Ion Minulescu” din Slatina, Paul Matiu, s-a stins din viață în data de 9 iunie, la numai 63 de ani, în urma unui infarct, la scurtă vreme după ce se întorsese acasă de la mormântul mamei sale, ea însăşi recent în neființă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here