Primarii îi cer secretarului de stat Albotă sprijin pentru co-finanțarea construcției de grădinițe. Albotă, fără răspuns

Primarii din Olt se plâng de lipsa banilor pentru co-finanțarea construcțiilor de grădinițe prin programul PRET (Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (PRET), demarat în 2007, dar valorificat abia în ultimii ani. Întrebat, vineri, de câțiva edili dacă poate face ceva pentru sprijinul financiar al primăriilor, secretarul de stat în Ministerul Educației Emil Albotă, care a vizitat două obiective din Olt aflate în PRET și care s-a întâlnit, la final, cu câiva primari și constructori, nu a dat un răspuns cert.

La nivelul județului Olt, 21 de grădinițe cuprinse în PRET se află în diverse stadii de execuție a lucrărilor, primarii plângându-se că proiectele prevăd o co-finanțare prea mare puntru puterea lor financiară. Unul dintre edilii prezenți la întâlnirea cu secretarul de stat Emil Albotă, primarul comunei Văleni, Ion Șofaru, l-a rugat pe reprezentantul guvernului ca, la o eventuală rectificare bugetară a executivului, să facă lobby pentru ca această localitate să mai primească o sumă de bani, întrucât alocația bugetară pentru anul în curs, de circa 15 miliarde de lei vechi, nu ajunge pentru ca administrația locală să ducă la bun sfârșit proiectele pe care și le-a propus pentru acest an. Primarul susține că de vină este noua schemă de finanțare a bugetelor locale, care nu mai face distincția între nevoile reale ale localităților.

„În două grădinițe în lucru, iar la una am fost nevoit să preiau finanțarea integrală. Din partea constructorului avem garanția că va finaliza lucrările până la începerea noului an școlar. Problema e la mine, că am înțeles că îmi trebuie peste un miliard de lei (vechi – n.r.) pentru co-finanțare, din care 300 de milioane de lei vechi pentru centrala termică. Pe mine schema de finanțare pentru bugetele locale nu mă avantajează, pentru că anul acesta primăriile primesc bani în mod egal. Vă rog să mă ajutați. Domnul Vâlcov anunțase o rectificare bugetară și îmi pun speranțe că bugetele locale vor mai primi bani în plus, că acele comunități care au proiecte în derulare vor mai primi bani. Vă rog să ne ajutați dacă se va face o asemenea rectificare”, l-a rugat primarul din Văleni pe Emil Albotă. Care nu a putut da un răspuns cert. I-a dat însă edilului vestea proastă că, de fapt, potrivit scriptelor oficiale, co-finanțarea nu este doar de un miliard de lei vechi, ci de două.

Bani în plus pentru aceste proiecte a cerut și primarul localității Corbu, Constantin Dinuț, care speră și el într-o rectificare bugetară.

„Ministrul Educației și-a făcut datoria. la noi, construcția e finalizată, mai trebuie dotarea. Problema este cu co-finanțarea, să mai fie o rectificare bugetară, să mai primim bani. Eu mă dau peste cap și centrala termică o fac. Dar fără o rectificare bugetară pozitivă va fi greu. Banii de la o rectificare aici îi ducem, nu în altă parte. Noi suntem mulțumiți de constructor, dar faceți cumva să mai primim bani”, a solicitat și edilul din Corbu.

Secretarul de stat în Ministerul Educației a recunoscut că valoarea co-finanțării este mare în unele cazuri, dar că autoritățile administrației publice locale trebuie să se descurce și să se achite de această responsabilitate. 

„În cadrul acestui proiect e o componentă de co-finanțare care poate fi măricică pe alocuri. 15 septembrie este termenul de finalizare pentru cele 21 de obiective, o parte din ele fiind încă în execuție. Pe de altă parte, nu știu să fie localități gata cu co-finanțarea și rugămintea noastră e să finalizați partea dumneavoastră”, a afirmat Emil Albotă.

Scopul principal al Proiectului pentru Reforma Educaţiei Timpurii este acela de a îmbunătăţi calitatea infrastructurii sistemului şi de a răspunde nevoilor concrete ale copiilor prin asigurarea unor servicii îmbunătăţite, care să favorizeze atingerea potenţialului maxim al fiecărui copil, totul în conformitate cu standardele educaţionale internaţionale. 

Demarat în 2007 și urmând să se finalizeze în 2011, PRET abia în ultimii ani a fost pus în aplicare, la nivelul județului Olt 21 de obiective fiind cuprinse în acest program, în primă fază. Proiectele licitate beneficiază de finanțare de laGuvernul României şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, dar ele prevăd și o co-finanțare suportată de autoritățiloe locale și care constă într-o serie de lucrări, precum împrejmuirea obiectului, amenajarea de spații verzi, construirea rampelor de gunoi, dotarea clădirilor cu centrale termice etc.

Două dintre grădinițele aflate în construcție au fost vizitate, vineri, de secretarul de stat Emil Albotă, care a fost însoțit de Horia Palmer Hîrtopanu, director al Unităţii de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare (UMPMRSU) din cadrul Ministerului Educației. Este vorba de Grădiniţa nr. 1 din oraşul Drăgăneşti-Olt şi Grădiniţa Dobrotinet, din comuna Curtişoara. La final, cei doi oficiali ai Ministerului Educației și Cercetării Științifice au avut o întâlnire de lucru cu unii dintre primarii localităților unde sunt în derulare astfel de proiecte, constructori, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Olt și reprezentanți ai Consiliului Județean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here