Protestele manifestate anul trecut, în rând cu alți mari consumatori de energie electrică, de SC ALRO SA Slatina a scăpat compania de plata certificatelor verzi la nivelul stabilit de statul român cu Comisia Europeană. Costurile vor fi suportate însă, începând din 2015, de populație, atât de persoanele juridice, cât și de consumatorii casnici. Fiecare consumator plătește circa trei lei în plus pe factura de energie electrică pentru mai mulți consumatori mari exceptați de la plata certificatelor verzi.
Printre marii consumatori de energie electrică care sunt beneficiari ai schemei de ajutor de stat ce prevede exceptarea de la plată a unui număr de certificate verzi se numără Alro, ArcelorMittal, Carpatcement, TMK Artrom sau Lafarge. Ce nu plătesc aceste fabrici, plătește restul consumatorilor de curent din România, potrivit economica.net, care a obținut o listă cu 14 nume dintre marii consumatori exceptați de la plata întreagă a acestor certificate.
„Cele 14 companii din România exceptate, din acest an, de la plata certificatelor verzi, în proporţie de 40% până la 85%, funcţie de consumurile de energie, sunt: ALRO Slatina, Arcelor Mittal Galaţi şi Arcelor Mittal Hunedoara, Carpatcement, TMK Reşiţa şi TMK Slatina, Stirom Bucureşti, Messer Gaz Bucureşti, Brikston Iaşi, Silcotub Zalău, Alum Tulcea, Vimetco Extrusion, Elsid Titu şi Lafarge Romania”, potrivit unor surse guvernamentale, citate de economica.net.
Aceste companii nu vor mai fi nevoite să plătească, în 2015, circa 75 de milioane de euro pentru certificate verzi, bani care vor fi redistribuiţi celorlalţi consumatori de energie electrică din România, atât firme, cât şi casnici. În ce proporţie va fi exceptată fiecare firmă şi ce economii vor face acestea, nu se poate şti. Chiar dacă există calcule, acestea nu pot fi date publicităţii, în ciuda faptului că este vorba de un ajutor de stat acordat din banii celorlalţi consumatori de curent, mai arată economica.net.
Această schemă de ajutor de stat a fost aprobată în luna decembrie a anului trecut prin HG495/2014, la acel moment estimările statului arătând o durată a ajutorului de stat de 10 ani, cu o dimensiune de 750 de milioane de euro, câte 75 de milioane de euro pe an.
Cheia succesului, amenințarea statului cu concedierile colective sau chiar cu închiderea afacerilor
Marii consumatori de energie electrică care anul trecut au protestat împotriva statului român pentru a obține o legislație prin care să fie exceptați de la plata integrală a certificatelor verzi reprezintă afaceri deținute de străini.
ALRO Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din Europa Centrală şi de Sud-Est, este şi cel mai mare consumator de energie din România, cu 3 TWh consumaţi anual. Compania, deţinută de grupul rusesc Vimetco, care mai apare pe lista fabricilor beneficiare ale ajutorului de stat cu Vimetco Extrusion Slatina şi Alum Tulcea, amenința anul trecut cu concedierea a 1.600 de angajați dacă statul român nu găsește o soluție pentru partea sa de certificate verzi. Șefii companiei se plângeau atunci și se plâng și acum de pierderi enorme.
„În primul trimestru al anului 2015, fluxurile de numerar ale companiei au fost puternic afectate de plata aferentă achiziției de certificate verzi pentru anul 2014, pentru care am fost nevoiți să apelăm la finanțare bancară”, a declarat, luna trecută, Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al ALRO. Cu toate acestea, Alro a înregistrat un profit net ajustat de 23 de milioane de lei.
“Totuși, având în vedere finalizarea legislației privind exceptarea consumatorilor energointensivi de la plata certificatelor verzi, suntem optimiști că plata efectuată în T1 2015 pentru cota integrală este ultima de acest fel, în viitor având de plătit cota redusă, care va putea fi suportată de fluxurile de numerar ale Companiei în perioada următoare”, a mai precizat Marian Năstase.
O altă companie pentru care la capitolul certificatelor verzi va plăti populația este Arcelor Mittal Galați, cel mai mare producător de oţel din România, parte a grupului indiano-luxemburghez cu acelaşi nume. Atât Alro, cât şi Arcelor Mittal se califică pentru proporţia maximă de exceptare, de 85%.
Alți mari consumatori exceptați de la plata integrală a certificatelor verzi sunt Carpatcement (unul dintre cei mai mare producători de ciment din România, parte a grupului german Heideleberg), TMK Artrom Reşiţa şi Slatina (producătoare de ţevi, deţinute de ruşii de la TMK), Stirom (producător de sticlă, deţinut de grupul grecesc Yioula), Messer (furnizor de instalaţii de gaze industriale, parte a grupului german cu acelaşi nume) și Lafarge (unul dintre cei trei mari producători de ciment din România, parte a grupului francez Lafarge).
Pai iesisera anul trecut sindicatele sa faca front comun cu conducerea(de parca nu au fost mereu pe mana cu sefii pentru niste arginti),ca asa,ca pe dincolo,ca inchide rusu fabrica si raman pe drumuri mii de oameni,ca o fi,ca o pati,si acum platim noi pentru ei?Pai daca e pe asa,s-o inchida frate,ca noi platim nu pentru fabrica,ci pentru mafiotul de rus.Stia el Base ce stia cand se opunea promulgarii legii certificatelor verzi asa cum cerea rahatu de Ponta intr-un glas cu strainii de la celelate companii gigant.Acum,statul nu ca da facilitati strainilor care scot toti banii din tara,dar ne pune si pe noi sa platim pentru ei.Hai fratilor si noi in strada acum,de ce sa platim noi pentru curentul consumat de aceste companii ale strinilor?Pentru ca avem un stat natang,atent doar la ciolan?Hai in strada,sa dam dovada ca nu suntem fraieri,hai acuuuuuuuuuuuu
The bastards.Nemernicii de rusi,au pus mana pe o gramada de companii,unele puse pe butuci dupa ce am scapat de influenta sovietica doar asa,ca sa darame o parte a economiei.Iar statul roman,corupt si vandut,le face pe plac.Suntem morti pe vecie din cauza ratatilor de politicieni,care ne-au vandut cu totul,indiferent de cine s-a perindat pe la putere.