Ministerul Justiţiei face studiu de prefezabilitate pentru puşcăria care se va construi la Caracal

Guvernul autorizează Ministerul Justiției să efectueze cheltuieli, pentru Administrația Națională a Penitenciarelor, pentru achiziția a două studii de prefezabilitate destinate construirii a două penitenciare, unul în Comuna Berceni, județul Prahova, celălalt în municipiul Caracal, județul Olt, potrivit unui proiect de hotărâre.

„Pentru asigurarea misiunii sistemului penitenciar ca serviciu public responsabil cu aplicarea regimului de detenţie şi cu asigurarea intervenţiei recuperative, în condiţii care garantează respectarea demnităţii umane, facilitând responsabilizarea şi reintegrarea în societate a persoanelor private de libertate şi contribuind la creşterea gradului de siguranţă a comunităţii şi menţinerea ordinii publice, considerăm că este oportună construirea a două penitenciare noi, cu o capacitate de cazare de 1.000 de locuri. În acest context, menționăm faptul că, prin Hotărârea Guvernului nr.196/2015, a fost aprobată suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei pe anul 2015 cu suma de 2 mil. lei, pentru Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”, se arată în proiectul de hotărâre.

Inițiatorii proiectului mai susțin că menţinerea şi dezvoltarea infrastructurii sistemului penitenciar s-a realizat, în principal, prin preluarea unor imobile de la alte instituţii, prin construirea de unităţi penitenciare noi şi prin modernizarea celor existente. Sumele asigurate din fonduri publice au fost limitate.

„Infrastructura sistemului penitenciar dezvoltată înainte de 1989 nu corespunde standardelor prevăzute de Consiliul Europei. Aducerea sistemului penitenciar românesc la aceste standarde implică un proces de durată, realizat cu costuri semnificative. Un factor determinant şi extrem de îngrijorător îl constituie faptul că Administraţia Naţională a Penitenciarelor a primit, prin intermediul Ministerului Finanţelor, un total de 139 hotărâri judecătoreşti pronunţate împotriva statului român, al căror obiect îl constituie condiţiile de detenţie. Până în prezent, statul român a fost obligat la plata a 1.142.154 euro şi 10.000 franci elveţieni”, se mai arată în proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here