Terenuri agricole dosite de primarul din Slătioara pentru afaceri cu cântec. Fals şi uz de fals – DOCUMENTE

Deşi, teoretic, comuna Slătioara nu mai are demult rezervă de terenuri arabile cu care autorităţile locale să rezolve definitiv problema retrocedărilor prevăzute de legile fondului funciar, primarul localităţii, Savu Ciocârlan, scoate, totuşi, din când în când, aidoma unui scamator, asemenea suprafeţe de unde nu te aştepţi, punându-le pe proiecte de hotărâre fie pentru închirire, fie pentru concesionare. În condiţiile în care edilul anunţă, minţind, ba instituţii publice, ba cetăţenii care solicită retrocedarea unor suprafeţe agricole ce le-au aparţinut cândva familiilor lor, că localitatea nu mai are asemenea terenuri, iar pe de altă parte scoate la concesionare pământ arabil, este clar că primarul comunei ascunde fapte ilegale. Deocamdată, OLT-ALERT va dovedi cu documente că primarul din Slătioara se face vinovat de mai multe infracţiuni de fals.

În şedinţa ordinară a Consiliului Local Slătioara din luna iunie, primarul Savu Ciocârlan a pus pe ordinea de zi, printre altele, un proiect de hotărâre referitor la aprobarea raportului de evaluare, a studiului de oportunitate şi a caietului de sarcini pentru concesionarea, prin licitaţie publică, a terenului în suprafaţă de 7.265 de metri, situat în tarlaua 1/3, parcela 34/1, ce aparţine domeniului privat al comunei Slătioara. Uimirea unora dintre consilierii locali a fost maximă de vreme ce toţi aleşii ştiau că localitatea lor nu mai are demult rezervă de terenuri agricole. Localitatea nu mai are, dar primarul UNPR al comunei – da.

Terenul, mină de aur

Documentându-ne asupra subiectului, am descoperit că terenul de 7.265 de metri pătraţi pe care primarul Savu Ciocârlan vrea să îl concesioneze nu este o suprafaţă oarecare, ci are deschidere pe vreo 400 de metri la Drumul Naţional 65 – European 574, poziţie numai bună de vreo afacere pentru care cineva şi-ar putea freca, de pe acum, mâinile a câştig. Adunat, metru cu metru, din resturi ale suprafeţelor restituite proprietarilor în zonă şi ţinut bine ascuns de cei cărora nu li s-a reconstituit pe de-a-ntregul dreptul de proprietate privată pe motiv că localitatea nu mai are reverve de suprafeţe agricole, terenul a fost introdus, la un moment dat, în domeniul privat al comunei, în categoria suprafeţelor intravilane arabile. Acest lucru se petrecea în urmă cu şapte ani, printr-o hotărâre de consiliu local care poartă numărul 31/6.11.2008, primăria intabulându-l în 2011. Unii dintre aleşii din mandatul 2008 – 2012 susţin că ei nu îşi amintesc de vreo hotărâre a consiliului local prin care terenul cu pricina să fi fost introdus în domeniul privat al comunei şi că, dacă, totuşi, actul normativ ar exista, el ar putea fi fals. În sprijinul acestei idei vine povestea unei bătrâne care, în urmă cu vreo 10 ani, a solicitat primăriei, în baza unei hotărâri judecătoreşti şi a unei hotărâri a Comisiei judeţene pentru aplicarea legilor fondului funciar, retrocedarea unei suprafeţe agricole chiar în zona în discuţie. Răspunsul oferit femeii de instituţie, sub semnătura primarului de atunci şi de azi, a fost acelaşi pe care l-au mai primit şi alţii: că Primăria Slătioara nu mai deţine rezervă de terenuri agricole. Or, după cum am descoperit, un an mai târziu de la acest răspuns, Primăria Slătioara introducea în domeniul privat al localităţii terenul pe care edilul vrea acum să îl concesioneze.

Unul dintre documentele prin care primarul Savu Ciorcârlan a minţit,

sub semnătură, că Slătioara nu mai are rezerve de teren agricol

 

Primarul a minţit, sub semnătură, şi instanţa de judecată

În 2005, Elena Vătăşoiu din Slătioara acţiona în instanţa de judecată Comisia locală de aplicare a Legii 18/1991 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de 0,25 ha, teren arabil situat în punctul „Lunca”. Având câştig de cauză la instanţa de fond, femeia a câştigat parţial şi la instanţa superioară după ce Comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar a atacat cu apel sentinţa iniţială. În apelul declarat de comisie, primarul Savu Ciocârlan, preşedintele organismului, solicita şi obţinea diminuarea suprafeţei cerute de reclamantă de la 0,25 ha la 0,14 ha, pe motiv că „reclamanta intimată depăşeşte suprafaţa iniţială deţinută în proprietate conform Registrului Agricol din perioada 1959 – 1963”. În plus, primarul cerea instanţei ca în sentinţa ce avea să fie pronunţată „să nu se menţioneze amplasamentul, deoarece în amplasamentul menţionat de dvs. nu există teren arabil la dispoziţia Comisiei comunale de aplicare a Legii nr. 18/1991”. Or, terenul pe care edilul se căzneşte să îl scoată acum la concesionare tocmai în zona cu pricina este situat. Cu toate acestea, după ce instanţa a admis reconstituirea dreptului de proprietate al femeii cu cele 0,14 ha şi după ce Comisia judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar hotăra, şi ea, oficial, acest lucru, prin Hotărârea nr. 14.243/26.05.2006, primarul Savu Ciocârlan o anunţa pe Elena Vătăşoiu, prin adresa nr. 2.389 din 10.07.2007, că „la nivelul comunei Slătioara nu mai există rezervă de teren agricol” şi îi făcea femeii oferta de a opta pentru un amplasament pe raza altor localităţi unde mai existau rezerve de teren. Scandalos. Pentru că, după numai un an de la acest răspuns, primarul-scamator scotea din pălărie un teren de peste 7.000 mp chiar în zona cerută de femeie şi îl introducea în domeniul privat al comunei, conservându-l până la apariţia unei oportunităţi. Oportunitatea a apărut, se pare, acum, când primarul Savu doreşte concesionarea suprafeţei. Acest gen de afacere este cu atât mai scandalos, cu cât în comună nu doar femeia a cărei poveste am reprodus-o noi aici a rămas fără un drept legal, ci sunt zeci de oameni care şi-au cerut dreptul la proprietate şi care au primit, invariabil, acelaşi răspuns: nu mai există rezervă de terenuri. Minţită în faţă de cel căruia i-a dat, poate, votul pentru a administra cinstit comuna, bătrâna a murit între timp fără să îşi vadă reîntregită averea.

Ne întoarcem la minciunile îndrugate sub semnătură de edil unei instanţe de judecată pentru a arăta că fapta se pliază perfect pe articolul 325 din noul Cod Penal care se referă falsul intelectual şi care stipulează că „falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a însera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”. De asemenea, noul Cod Penal mai stipulează, al art. 323, că „folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată”.

Primarul Savu Ciocârlan a minţit şi instanţa de judecată că în amplasamentul 

indicat de magistraţi nu mai există teren. Ori, terenul scos acum de niciunde

de primar tocmai în zona cu pricina este amplasat.

 

Se impun verificări

Aplecând urechea la ideea că hotărârea de consiliu local prin care terenul de 7.265 mp a fost introdus în domeniul privat al comunei Slătioara ar putea reprezenta un fals, primul gând a fost să căutăm documentul respectiv în arhiva on-line a primăriei. Aşa că am luat la rând hotărârile adoptate de legislativul localităţii în 2008. De Hotărârea nr. 31/6.11.2008 n-am dat, însă. Şi nici primarul localităţii nu a pus la dispoziţia consilierilor actul normativ cu pricina, deşi aleşii i l-au cerut în două rânduri, pentru că proiectul de hotărâre privind concesionarea terenului a fost introdus şi pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de săptămâna trecută, fiind, din nou, respins de majoritatea legislativului local. Luna aceasta edilul va încerca un nou asediu asupra consiliului local, potrivit surselor noastre de informare, pentru că edilul ar fi pecetluit o înţelegere cu cineva care trebuie neapărat să concesioneze suprafaţa de teren. Până una, alta, organele de cercetare ar trebui să se autosesizeze şi să verifice legalitatea documentelor în baza cărora terenul a fost scos de niciunde şi introdus în domeniul privat al comunei în timp ce primarul Savu Ciocârlan îşi minţea, cu senitătate, concetăţenii îndreptăţiţi de lege să primească ceea ce le aparţine că localitatea nu mai are palmă de pământ arabil. La capătul acestor minciuni anchetatorii ar putea descoperi că alte afaceri similare celei căreia Consiliul Local Slătioara se opune deocamdată au fost deja încheiate şi că anumite personaje cu bani îşi înmulţesc poate finanţele pe terenuri scoase din pălărie de primarul-scamator Savu Ciocârlan. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.