A murit Dorin Teodorescu, fostul şef al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Olt

Fostul director al Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Olt, Dorin Teodorescu, s-a stins din viaţă, joi dimineaţă, la vârsta de 64 de ani.

El şi-a dat ultima suflare în jurul orei 09.00, în urma unui infarct. Informaţia a fost confirmată atât foşti colegi de muncă ai fostului director, cât şi de apropiaţi ai familiei. „Ne pare foarte rău de decesul prematur al fostului nostru coleg alături de care eu am lucrat 17 ani. Condoleanţe familiei îndoliate faţă de care suntem aproape. Dumnezeu să-l odihnească”, a declarat actualul director interimar al DCPN Olt, Gheorghe Iorga.

Conducerea Muzeului Județean Olt deplânge, şi ea, dispariția fulgerătoare a lui Dorin Teodorescu. „Muzeul Județean Olt deplânge dispariția fulgerătoare în data de 10 septembrie 2015 a Prof. dr. Dorin Ioan Teodorescu, unul dintre exponenții de seamă ai școlii istorice oltene, fost coleg și prieten devotat al instituției noastre. A lucrat până în ultima clipă a vieții. Avea pe masa de lucru un dicționar al istoricilor originari din județul Olt. Ne va lipsi un caracter inconfundabil, un spirit lucid, un coleg de la care am avut a învăța multe. Dumnezeu să-l odihnească”, a spus directorul instituţiei, Laurenţiu Guţică.

Potrivit unor surse apropiate familiei, ar fi fost a treia oară când fostul director al Direcţiei pentru Cultură Olt ar fi suferit un infarct, el fiind supus, în urmă cu mai mulţi ani, şi unei intervenţii chirurgicale pe cord.

Prof. dr. Dorin Teodorescu s-a născut la Sighetu Marmației la 5 septembrie 1951. A absolvit, în 1974, cursurile Facultății de Istorie a Universității din Cluj Napoca. Din 1979 a lucrat pe meleagurile Oltului, în cadrul Muzeului Județean Olt (1979-1989), al Direcției pentru Cultură şi Patrimoniu Național, (1990-2014, al cărei director a fost între 1997-2009 şi 2011 – 2014) și în cadrul Colegiului Național „Ion Minulescu” din Slatina (2009-2014), unde a predat istoria.

Împătimit cercetător al istoriei cărții, a fondat Editura Fundației „Universitatea pentru toți” și revista „Oltul cultural” (1997-2014) prin care a promovat valorile istoriografiei locale. A publicat 15 cărți de istorie. În anul 2006 a devenit doctor în științe istorice cu teza Cartea veche românească din sud-vestul României (1701-1830). Aproape toate contribuțiile sale, articole și cărți, figurează în bibliografia Bibliotecii Naționale a României.

Înmormântarea a avut loc sâmbătă, începând cu ora 13.00, în cimitirul Strehareţi din Slatina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here