O şefă din cadrul Direcţiei Copilului Olt, acuzată că fură alimentele dăruite copiilor de Consiliul Judeţean

O angajată a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt care lucrează la căsuţele de tip familial „Sfântul Mihail” din Caracal, un centru pentru copii cu nevoi speciale, dezvăluie că ancheta internă dispusă de conducerea direcţiei în cazul adolescentei imobilizate de personal într-o cămaşă de forţă, mediatizat de presa locală şi naţională, ar fi fost doar un simulacru prin care membrii comisiei de anchetă ar fi încercat, de fapt, să acopere abuzurile săvârşite de şefa centrului, Daniela Zaharia. Angajata direcţiei mai spune că aceasta ar fi confecţionat personal cămăşile de forţă utilizate pentru imobilizarea copiilor cu tulburări comportamentale şi că ea şi-ar însuşi pachete cu alimente dintre cele oferite copiilor instituţionalizaţi, de Paşti şi Crăciun, de Consiliul Judeţean Olt.

Potrivit angajatei, colegii ei au fost puşi să dea declaraţii pe acest subiect sub presiune, în faţa şefei centrului, Daniela Zaharia, care s-ar face vinovată de abuzuri grave, precum imobilizarea adolescentei cu ajutorul unei cămăşi de forţă. Angajata cu pricina mai spune că centrul ar fi fost găsit în mai multe rânduri cu nereguli grave de către reprezentanţii unor instituţii de control. 

„Toţi şefii de centre şi salariaţii din sistem sunt revoltaţi că se aduce în derizoriu munca şi dăruirea lor pentru interesul superior al copilului, şi se încearcă muşamalizarea unui abuz grav în condiţiile în care această femeie diabolică încalcă, cu bună ştiinţă, legislaţia privind protecţia copilului. De fapt, ea nici nu face diferenta între legal şi penal, pentru că acum se apără spunând că ea i-a salvat viaţa acestui copil schingiuindu-l. Tot judeţul ştie că ea s-a ocupat personal de confecţionarea cămăşilor de forţă în care era ţinută cu bestialitate adolescenta din centru, că terorizează salariaţii şi îi şantajează pentru lucruri de nimic. Că a transformat centrul într-o moşie personală pe care o dijmuieşte cum vrea muşchiul ei. Majoritatea colegilor ştiu că nici măcar pachetele pe care Consiliul Judeţean le cumpără pentru copiii institutionalizati de Paşti şi de Craciun nu ajung la ei, ci sunt însuşite de această individă”, afirmă angajata DGASPC. 

Toate aceste dezvăluiri au făcut, marţi, obiectul unui control amănunţit dispus de Consiliul Judeţean, după ce la şeful instituţiei a ajuns, săptămâna trecută, o scrisoare deschisă semnată, sub pseudonim, de o persoană care susţine că este angajata centrului. La verificări au luat parte şi persoane din cadrul DGASPC. 

„Controlul a fost dispus de Consiliul Judeţean, noi doar am asigurat suportul, punând la dispoziţie un funcţionar care să ajute echipa de control. Nu ascundem faptul că scrisoarea deschisă este anonimă, dar în domeniul asistenţei sociale astfel de lucruri se verifică. Probabil că o concluzie vom avea în zilele următoare”, a declarat, pentru OLT-ALERT, Cristian Lungu, director adjunct al DGASPC Olt.

O dată cu transmiterea ei la Consiliul Judeţean, scrisoarea deschisă a sosit şi pe adresa electronică a redacţiei OLT-ALERT. O redăm, mai jos, în forma în care a fost redactată. 

 

„Stimate domnule presedinte Paul Stanescu,

Numele meu este Grigore Anisoara sau oricare altul si va scriu in numele a foarte multor colegi si va rog sa acordati cateva minute de atentie unei situatii extrem de delicate. Lucrez in sistemul de protectie a copilului de peste 30 de ani. In toti acesti ani, alaturi de multi alti colegi de-ai mei, am lucrat cu daruire si devotament pentru copiii care nu au avut o alta sansa in viata decat sistemul de stat.

Niciodata de cand lucrez aici nu s-au intamplat abuzuri de gravitatea celui care s-a vazut si pe posturile de televiziune de la Centrul SF. Mihail din Caracal. Dumneavoastra stiti cate deservicii aduce aceasta fapta impotriva DGASPC Olt, care este una dintre cele mai respectate si mai de incredere institutii ale statului? In toti acesti ani, orice persona care isi batea joc de beneficiari era imediat eliminata. Ati avut curiozitatea sa aflati de la organele de control ce abateri au descoperit acolo si cat de grave sunt ele? Nu este posibil ca acum tot sistemul de protectie a copilului din judetul Olt sa fie supus unor controale drastice si nejustificate si sa fie bulversat din cauza inconstientei unei individe ca Zaharia Daniela, care nu a inteles nici in al 12-lea ceas misiunea acestui centru si cat de grave sunt faptele pe care le-a savarsit ca sef ce este. Cum se mai poate tolera un astfel de element dupa ce a improscat cu noroi interesul acestei institutii si munca atator sute de colegi?

Toti sefii de centre si salariatii din sistem sunt revoltati ca se aduce in derizoriu munca si daruirea lor pentru interesul superior al copilului, si se incearca musamalizarea unui abuz grav in conditiile in care aceasta femeie diabolica incalca cu buna stiinta legislatia privind protectia copiluilui. De fapt, ea nici nu face diferenta intre legal si penal, pentru ca acum se apara spunand ca ea i-a salvat viata acestui copil schingiuindu-l. Tot judetul stie ca ea s-a ocupat personal de confectionarea camasilor de forta in care era tinuta cu bestialitate adolescenta din centru, ca terorizeaza salariatii si ii santajeaza pentru lucruri de nimic. Ca a transformat centrul intr-o mosie personala pe care o dijmuieste cum vrea muschiul ei. Ca acum se lauda ca ii va da afara pe altii, dar ca ea va ramane. Majoritatea colegilor stiu ca nici macar pachetele pe care Consiliul judetean le cumpara pentru copiii institutionalizati de Pasti si de Craciun nu ajung la ei, ci sunt insusite de aceasta individa. Au vazut-o vecinii ei cand i s-a rupt punga cu bomboanele primite de copii la o serbare, chiar in fata blocului in care sta si a adunat de jos bomboana cu bomboana. Stiti ca ministerul muncii care a fost de curand in control acolo a gasit-o intr-o grava nelegalitate in ceea ce priveste pastrarea alimentelor pentru copii? Ca alimentele sunt tinute intr-un beci sau magazie insalubra in care rozatoarele isi fac de cap peste pastele fainoase, dulciuri si alte alimente? Si ca acest spatiu de depozitare ea nu l-a declarat la DSP si DSV pentru ca nu mai primea autorizatie de functionare? I-a mintit pe inspectori cu tupeul care o caracterizeaza ca alimentele vin de la Slatina, ea nu pastraza nimic acolo. Si si-a permis in felul acesta sa puna in pericol sanatatea si chiar viata acestor copii lipsiti de dragostea materna.

Intr-o tara normala cum ar trebui sa fie si Romania, o astfel de persoana era imediat data pe mana organelor de cercetare penala, nu mentinuta si acoperita spre bataia de joc fata de ceilalti salariati din sistem.

Ganditi-va numai ca imaginile care au fost prezentate la televizor cu copilul acesta lipsit de discernamant si abuzat pot fi vazute de organisme si institutii internationale si ca si cu astfel de abuzuri musamalizate rapoartele de tara nu au cum sa fie favorabile interesului Romaniei. Ne mai miram de ce suntem priviti de lliderii Europei cu scepticim, cand astfel de fapte ajung sa caracterizeze Romania.

In speranta ca veti intelege in mod corect acest mesaj de revolta al salariatilor din sistem, va asiguram de intreaga noastra consideratie si asteptam intrarea in normalitate a institutiei pe care cu onoare o reprezentati”, se arată în scrisoare.

Deşi am încercat să o contactăm telefonic pe Daniela Zaharia pentru o replică la aceste acuzaţii grave, aceasta nu a fost de găsit. La telefon a răspuns fiul ei, care a spus că şefa centrului lipseşte, că şi-a lăsat telefonul mobil acasă.
Mai multe imagini cu o adolescentă de la Centrul de plasament pentru copii cu nevoi speciale „Sfântul Mihail”, imobilizată cu mâinile la spate într-o cămaşă de forţă improvizată, au scandalizat, în urmă cu o săptămână, opinia publică după ce fotografiile au fost difuzate de televiziuni. 

Conducerea Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt a demarat o anchetă în urma căreia s-a stabilit că nu a fost vorba de un abuz în acest caz, ci de o măsură luată pe termen scurt pentru a o împiedica pe tânără să-şi facă rău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here