Prognoza agrometeorologică în perioada 17 – 23 septembrie 2015
Despăgubiri de până la 400 de lei / hectar
Ministerul Agriculturii va plăti în avans, respectiv în noiembrie sau decembrie, despăgubirile pentru pagubele suferite de fermieri din cauza secetei. În Consiliul de Miniştri de la Bruxelles, România alături de Polonia au făcut o informare cu privire la pierderile pe care le-au înregistrat. Ministerul va notifica Comisia Europeana, probabil saptamana viitoare, despre dimensiunea pagubelor la nivel naţional. „S-a convenit – explică Constantin – ca, în conformitate cu regulamentul european, putem să plătim despăgubiri pentru pierderea de venit pe care au înregistrat-o (fermierii – n. red.) în anul agricol 2015 faţă de media ultimilor trei ani, 2012, 2013, 2014. Ca să vedem pierderea, ar trebui să aşteptăm bilanţul. Nu putem sa asteptam pana atunci si vrem sa notificam Comisia Europeana sa platim în avans, pana la sfarsitul acestui an, undeva în luna noiembrie sau decembrie.”
Ministrul Daniel Constantin a mai anuntat, totodata, ca sprijinul nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, la culturile de baza, porumb si floarea-soarelui. „Valoarea va fi stabilita în urma unor calcule pe care le prezentam Comisiei Europene. Daca vorbim de cartof sau de sfecla de zahar, sau de legume, despagubirile ar trebui sa fie ceva mai mari”, a afirmat Daniel Constantin, dupa întalnirea cu liderii asociatiilor si federatiilor reprezentative din sectorul agricol si de crestere a animalelor. Despagubirile vor fi acordate pe doua categorii – persoane fizice si persoane juridice. Persoanele juridice vor primi un avans în acest an, care nu va fi mai mare de 300 de lei la hectar, sau în conformitate cu valoarea care a fost stabilita de catre comisiile locale, cu o mentiune: trebuie sa fie asigurati.
Daca nu sunt asigurati, primesc jumatate din valoare.
La persoanele fizice, avand în vedere ca majoritatea nu sunt asigurati, probabil ca avansul din acest an va fi nu mai mult de 200 de lei (…).
Ministrul a mentionat, totodata, ca saptamana viitoare vor fi disponibile toate datele cu privire la valoarea pierderilor iar sprijinul poate ajunge pana la 80%.
In partea de cash-flow, CE a venit cu propunerea ca fiecare stat membru sa poata sa plateasca în avans pana la 70% din 16 octombrie, fata de 50%, cat era pana acum. Daniel Constantin spune ca a înaintat o scrisoare catre comisarul Phil Hogan în care mentioneaza ca se doreste ca plata sa aiba loc dupa finalizarea controalelor administrative, fara sa se mai astepte controalele pe teren.
„Daca aceasta solicitare va fi acceptata de catre Comisie, atunci vrem sa platim mai mult de 50%. Nu garantez 70%, pentru ca efortul ar fi urias.
70% în avans ar însemna 1,119 miliarde de euro, bani pe care îi platim întai de la bugetul de stat, dupa aceea îi returneaza Comisia, în doua luni de zile.”
Ministrul mai spune ca le-a adus la cunostinta reprezentantilor fermierilor si despagubirile care se platesc în Polonia.
Laurenţiu Baciu e nemulţumit de despăgubirile oferite
Ministrul Agriculturii a anuntat recent ca autoritatile intentioneaza sa plateasca in avans, respectiv in lunile noiembrie sau decembrie 2015, despagubirile pentru pagubele suferite de fermieri din cauza secetei, iar sprijinul nu va fi mai mare de 400 de lei pe hectar, la culturile de baza, insa acest anunt a starnit nemul;tumire in randul fermierilor.
Astfel, Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, a declarat la scurt timp dupa anuntul facut de ministrul Daniel Constantin ca suma respectiva este foarte mica si ca nu va acoperi nici 10 la suta din totalul pagubelor produse de seceta in culturi.
„Cu mare lucru nu plecam acasa. Totul e numai la viitor, vom face, vom drege, dar nu stim exact suma pentru despagubiri, am tras noi concluzia ca pana la urma ar fi o suma foarte mica, ceea ce nu ne acopera nici zece la suta din pagube. Intelegem ca nu sunt bani, cerintele sunt mari, vor toti, si zootehnia, toata lumea vine la pomul laudat, dar s-ar putea pana la urma sa fie doar o mica atentie. In sensul acesta am venit cu propunerea catre ministru, ca, macar pentru cei care sunt afectati real de seceta si care au pierderi enorme, sa se dea un avans mai mare. Propunerea noastra a fost sa le dea 70 la suta. Ministrul a apreciat propunerea, acum sa vedem daca se si materializeaza. Am cerut sa urgenteze cu acele datorii pe care le are ministerul fata de noi, ma refer la subventia la motorina pe trimestrul I si II, sa urgenteze cu APIA, pentru ca agentii economici sa-si poata lua credite pe baza adeverintelor”, a declarat Laurentiu Baciu, in replica la nauntul facut de ministru.