Vasile Dîncu, despre sondajul PNL Olt: „Nu se poate să se pună numai anumite întrebări din chestionar respondenţilor”

Modul în care s-a realizat sondajul comandat de PNL Olt pentru desemnarea candidatului la funcţia de primar al Slatinei „este nefiresc”. Este concluzia la care sociologul Vasile Dîncu a ajuns după ce i s-a explicat cum operatorii firmei cu care PNL Olt a încheiat contract, INFOmass Iaşi, au pus respondenţilor doar anumite întrebări din chestionar, sărindu-le pe cele care se refereau tocmai la posibilii candidaţi la funcţia de primar al municipiului-reşedinţă de judeţ. Dîncu a întărit, astfel, ideea unei fraude.

Contactat de OLT-ALERT pentru a exprima o opinie pe marginea procedeului utilizat de operatorii firmei căreia PNL Olt i-a comandat realizarea măsurătorii sociologice, în contextul în care asupra sondajului negociat de Gigel Ştirbu există suspiciuni de fraudă astfel încât rezultatele să dea un câştigător agreat de co-preşedintele organizaţiei, sociologul Vasile Dîncu, care deţineInstitutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), a declarat că mijloacele folosite de operatorii firmei din Iaşi nu fac parte din modul de realizare a unui sondaj de opinie. OLT-ALERT a apelat la un specialist în domeniu după ce Gigel Ştirbu a declarat, într-o conferinţă de presă, că, potrivit INFOmass, operatorii acesteia au utilizat, de fapt, la începutul sondajului, nişte „chestionare de calibrare”

„Există studii de calibrare, într-adevăr, dar la un studiu de calibrare se pun toate întrebările din chestionar. Mai există o situaţie, atunci când sunt nişte chestionare care sunt rebuturi. Există posibilitatea, şi puteţi întreba, dacă nu cumva a fost doar un chestionar pentru a stabili eşantionul, pentru a putea face un eşantion corect bărbaţi – femei. Dar atunci ar fi trebuit ca chestionarul să nu mai aibă la miljoc datele respective (întrebările referitoare la candidaţi – n.r.). În principiu nu e firesc să se sară întrebările. Uneori, operatorii mai fac asta ca să termine mai repede chestionarele. De aceea avem verificatori de teren care, de exemplu, 30% dintr-un eşantion se verifică de alţi operatori care dau telefoane în locurile respective sau chiar merg ei pe teren la subiecţii respectivi şi îi întreabă dacă au fost întrebaţi sau dacă li s-a pus anumite întrebări. Dar nu se poate să se pună numai anumite întrebări”, a declarat, pentru OLT-ALERT, Vasile Dîncu.

OLT-ALERT a prezentat dovezi că operatorii firmei de sondaj angajate de PNL Olt, INFOmass, au chestionat respondenţii în aşa fel încât rezultatele să nu indice o realitate. Potrivit copiilor de pe chestionare, în posesia cărora a intrat OLT-ALERT, mai multe persoane sondate au fost invitate să răspundă doar la primele întrebări din chestionar şi la ultimele, referitoare la identificarea celor chestionaţi. Restul întrebărilor, referitoare la popularitatea posibililor candidaţi pentru funcţia de primar al Slatinei şi la încrederea slătinenilor în ei erau ocolite, în mod suspect, de operatori. 

Potrivit surselor OLT-ALERT, Gigel Ştirbu ar fi încheiat o înţelegere cu UNPR pentru susţinerea candidatului acestui partid la Primăria Slatina. Jucând la două capete, Ştirbu ar fi încheiat, ulterior, o înţelegere similară şi cu PSD. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here