Sondajul-mascaradă pentru desemnarea candidatului PNL la Primăria Slatina l-a impus pe Marius Bălaşa câştigător

Sondajul de opinie comandat de PNL Olt pentru desemnarea candidatului pentru funcţia de primar al Slatinei a ieşit aşa cum a vrut deputatul Gigel Ştirbu, co-preşedintele organizaţiei: câştigător în competiţia internă a fost impus Marius Bălaşa, omul pe care Ştirbu mizează să piardă alegerile locale în favoarea altor partide, cu precădere în favoarea UNPR şi PSD, cu care liderul liberal a făcut, conform mai multor surse, înţelegeri secrete.

Conpetiţia internă din cadrul PNL Olt pentru desemnarea candidatului la Primăria Slatina, în care au intrat patru liberali, respectiv oamenii de afaceri Marian Căruntu şi Gabriel Buliteanu, medicul Sorin Brătoi şi consilierul în Ministerul Educaţiei Marius Bălaşa, are un câştigător în persoana ultimului. De fapt, rezultatele sondajului de opinie care a încheiat competiţia se ştia cu mult înainte de încheierea măsurătorii sociologice realizată, în condiţii extrem de dubioase, de o firmă din Iaşi, aleasă  şi plătită de cei patru competitori, dar cu care detaliile au fost negociate de Gigel Ştirbu.

De altfel, OLT-ALERT a publicat încă de luna trecută informaţii potrivit cărora Gigel Ştirbu ar avea blat în privinţa alegerilor locale din 2016 atât cu UNPR, cât şi cu PSD. Prima înţelegere a făcut-o cu UNPR, candidatul PNL la funcţia de primar al Slatinei urmând să facă în aşa fel încât să piardă alegerile în favoarea candidatului Uniunii Naţionale pentru Progresul României, cel mai probabil Emil Albotă, secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi pupilul controversatului om de afaceri şi senator Ion Toma.

O înţelegere similară Ştirbu ar fi încheiat-o cu PSD, de la care ar dori susţinere politică de substrat pentru numirea sa în postul de consul al României în Canada.

Cert este că, deşi nimeni din cadrul PNL Olt nu a vorbit oficial despre trădarea lui Ştirbu, toată organizaţia ştia amănunte despre afacerile politice ale co-preşedintelui PNL Olt. OLT-ALERT a publicat încă din septembrie informaţii care arătau că Marius Bălaşa este omul cu care Gigel Ştirbu s-a înţeles să îşi asume rolul de candidat-iepure la scrutinul din iunie 2015. De asemenea, OLT-ALERT a publicat dovezi potrivit cărora operatorii firmei care a realizat măsurătoarea au ocolit procedurile standard în cazul unei asemenea acţiuni, în sensul că multe dintre chestionarele folosite au rămas necompletate la întrebările referitoare la posibilii candidaţi pentru Primăria Slatina. 

Contactat de OLT-ALERT pentru a exprima o opinie pe marginea ciudatului procedeu utilizat, sociologul Vasile Dîncu, care deţine Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), a declarat că mijloacele folosite de operatorii firmei din Iaşi nu fac parte din modul de realizare a unui sondaj de opinie. „Uneori, operatorii mai fac asta ca să termine mai repede chestionarele. De aceea avem verificatori de teren care, de exemplu, 30% dintr-un eşantion se verifică de alţi operatori care dau telefoane în locurile respective sau chiar merg ei pe teren la subiecţii respectivi şi îi întreabă dacă au fost întrebaţi sau dacă li s-a pus anumite întrebări. Dar nu se poate să se pună numai anumite întrebări”, a declarat, pentru OLT-ALERT, Vasile Dîncu.

1 COMENTARIU

  1. corect, bravo mirea…..cum dracului sa_l lase Albota pe Balasa sa candideze impotriva lui? Doar Albota este sef…si Balasa subaltern….nu asa este la ministerul invatamantului? Deci o mascarada ieftina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here