Şefa Tribunalului Olt, despre magistraţii corupţi: „Trebuie să ai coloană vertebrală, să ştii când şi cui să spui nu”

Preşedintele şi vicepreşedintele Tribunalului Olt, judecătoarele Iuliana Dicu şi Liliana Oprea, au susţinut, la sfârşitul săptămânii trecute, o conferinţă de presă cu ocazia Zilei Europene a Justiţiei Civile.

Cei doi magistraţi au vorbit şi despre faptul că încrederea în actul de justiţie este în scădere, având în vedere că mulţi judecători s-au aflat în centrul unor scandaluri de corupţie. Nici Tribunalul Olt nu a fost ocolit de astfel de scandaluri, fostul preşedinte al instanţei, Carmen Marinescu, fiind reţinut pentru că ar fi primit mită de la interlopul Bercea Mondial.

Iuliana Dicu a declarat că magistraţii sunt oameni şi pot greşi, însă trebuie să-şi demonstreze verticalitatea.

„Ne afectează faptul că opinia publică nu are încredere în actul de justiţie. Nu ştiu exact ce ar fi de făcut. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat eu în magistratură, în ’94-’95, nu exista atâta transparenţă şi totuşi încrederea în justiţiei era alta. Poate că şi scandalurile care i-au avut în prim-plan pe magistraţi au dus la neîncredere. Dar să vă spun ceva: şi magistraţii sunt oameni, şi ei pot greşi. Din păcate, nu se pot face nişte «radiografii» la intrarea în sistemul judiciar şi nici nu ştiu dacă s-ar descoperi, la o astfel de «radiografie» dacă cineva are sau nu coloană vertebrală. Până la urmă, la asta se reduce totul – să ai coloană vertebrală, să ştii când şi cui să spui nu”, a declarat Iuliana Dicu. Ea a adăugat că are încredere în magistraţii care activează la Tribunalul Olt.

„Eu consider că cei mai mulţi dintre colegii mei sunt oameni nu doar foarte bine pregătiţi profesional, ci şi integri. Orice persoană care nu a fost condamnată definitiv este nevinovată. Nu pot să garantez, dar am convingerea că ai mei colegi îşi fac datoria, respectă Codul deontologic, codurile de procedură. Poţi să greşeşti, uneori, alegându-ţi prietenii, alteori ai şi rude care te dezamăgesc”, a mai spus ea.

Carmen Marinescu, fostul preşedinte al Tribunalului Olt, este judecată pentru luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii în formă continuată. Judecătoarea ar fi primit 200.000 de euro pentru a dispune cercetarea în libertate a lui Sandu Anghel, dar şi pentru a pronunţa o soluţie favorabilă pe fond. Banii au fost primiţi în două tranşe, intermediar fiind avocatul Dumitru Cismaru. Prima tranşă a fost de 150.000 de euro, iar cea de-a doua, de 50.000. După primirea sumei de 200.000 de euro, la trei luni de la pronunţarea încheierii din data de 22 septembrie 2011, respectiv în intervalul 14 – 22 decembrie 2011, judecătoarea Carmen Marinescu şi Iuliu-Severus Marinescu, soţul său, au achiziţionat trei suprafeţe de teren, în Slatina şi în judeţul Constanţa, şi o casă, două dintre aceste achiziţii nefiind menţionate în declaraţiile de avere ale magistratului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here