DSP a luat la puricat Şcoala Valea Mare în scandalul elevilor cu păduchi băgat sub preş de conducere

Direcţia de Sănătate Publică Olt s-a autosesizat din presă în scandalul cazurilor de elevi depistaţi cu păduchi la Şcoala Gimnazială Valea Mare, reprezentanţi ai Serviciului de Control în Sănătate Publică şi Igienă Şcolară derulând, marţi, verificări la faţa locului. În mod suspect, în ziua controlului nu mai puţin de 30 de elevi au absentat de la şcoală – exact numărul elevilor despre care presa locală a scris că ar fi fost depistaţi cu pediculoză la şcoală.

 
„Urmare articolului apărut în presa locală referitor la «focarul de pediculoză» în colectivitatea de învăţământ de la nivelul comunei Valea Mare, DSP Olt s-a autosesizat, o echipă formată din reprezentanţi ai Serviciului de Control în Sănătate Publică şi Igienă Şcolară s-au deplasat, în data de 17 noiembrie 2015, la Şcoala Gimnazială din comuna Valea Mare si a verificat, împreună cu reprezentanţii cabinetelor medicale de familie (medici şi asistenţi medicali), cu d-l primar, cu directorul unităţii de învăţământ, toţi elevii prezenţi în unitatea de învăţământ menţionată mai sus, respectiv 159 elevi prezenţi dintr-un efectiv de 189 înscrişi, ocazie cu care au fost depistate două cazuri noi de pediculoză (elevi în clasele a-II- a şi a VI a – fraţi). Din cazurile vechi depistate şi declarate de către reprezentanţii Cabinetului Medical (trei cazuri), două cazuri nu mai prezentau semne de boală (elevi prezenţi în data de 17.11.2015), iar un caz – absent. Cele două cazuri noi depistate au primit tratament specific la nivelul Cabinetului Medical”, se arată într-o notă informativă a DSP Olt. 
În urma verificărilor, reprezentanţii instituţiei de sănătate publică au impus monitorizarea cazurilor nou depistate până la soluţionarea acestora, precum şi a cazului vechi, verificarea tuturor elevilor absenţi la data controlului şi luarea măsurilor specifice dacp va fi cazul. De asemenea, membrii echipei de control au impus efectuarea triajului epidemiologic după fiecare vacanţă şcolară şi ori de câte ori este nevoie de către personalul medical cu atribuţii de menţinere a stării de sănătate la nivelul unităţii de învăţământ.
 
Suspect în acest caz este faptul că, în ziua controlului, de la şcoală au lipsit 30 de elevi, adică exact numărul copiilor despre care au apărut informaţii în presă că s-ar fi infestat cu păduchi în timpul orelor de curs, caz pe care conducerea instituţiei de învăţământ l-ar fi ascuns în ciuda procedurilor stabilite în astfel de situaţii. Suspiciunea vine din faptul că, în 13 noiembrie, la un control similar efectuat de asistenta de igienă din cadrul Primăriei Valea Mare, Iuliana Gogiu, toţi cei 189 de elevi înscrişi la şcoală au fost prezenţi la ore. Negând că la şcoală ar fi fost zeci de cazuri de pediculoză, între directoarea şcolii şi asistenta din cadrul primăriei au apărut poziţii contradictorii; în vreme ce şefa instituţiei de învăţământ, Cristina Opriţescu, a declarat că a fost vorba de 10 cazuri, asistenta a declarat la DSP doar trei cazuri. 
 
Contactată de OLT-ALERT pe subiectul zecilor de absenţe de marţi, directoarea şcolii a declarat că astfel de situaţii sunt frecvente în localitate, cele mai multe absenţe fiind înregistrate în rândul elevilor romi. „Sunt copii care absentează regulat la noi la şcoală, pentru că majoritatea sunt de etnie romă. Cei 30 de copii au avut absenţe de-o zi. Azi au absentat 30, mâine s-ar putea să lipsească 25 de copii, sunt în şcoală aproape 200 de copii”, a declarat Cristina Opriţescu. Faptul că, la controlul igienic din 13 noiembrie, de la şcoală nu a absentat nici un elev, lucru care reiese din procesul-verbal întocmit de asistenta de igienă din cadrul primăriei după verificări, directoarea unităţii de învăţământ spune că e posibil ca în document să se fi strecurat o eroare.
 
„Da, e un proces-verbal în care asistenta de igienă spune că au fost 189 de copii. Eu nu am stat să număr copiii pe care i-a verificat ea. Probabil putea să spună acolo că copiii din şcoală sunt 189, fără să menţioneze câţi dintre eia controlat. Dacă ea o fi făcut adresa eronat nu este problema mea”, a comentat şefa şcolii.
 
În documentul cu pricina se arată, însă, fără echivoc, că la şcoală au fost prezenţi toţi cei 189 de elevi şi că toţi au fost supuşi controlului igienic. Potrivit unor surse locale, ştiind că inspectorii DSP vor veni în control, conducerea şcolii i-ar fi îndemnat pe elevii care au avut păduchi să absenteze, marţi, de la ore.
 
De altfel, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, Felicia Man, a anunţat că povestea de la Valea Mare va face obiectul unei anchete şi că va avea loc şi o şedinţă cu părinţii la care ea însăşi va fi prezentă. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here