Slatina va avea un skatepark uriaş pe terenul mânărit de fostul primar Darius Vâlcov

Primăria municipiului Slatina anunță începerea demersurilor pentru amenajarea unui skatepark pe raza orașului. Decizia a fost luată avându-se în vedere că tot mai mulți tineri din municipiu practică skateboarding-ul, dar și pentru că unul dintre locuitorii urbei – Marius Constantin Virgil, campion european în ultimii doi ani la ”freestyle skateboarding”, a sugerat municipalității amenajarea unui skatepark în Slatina încă din 2013, având ”în spate” 3.000 de semnături de susținere. Terenul pe care municipalitatea vrea să îl transforme face parte dintr-o suprafaţă mai mare cu care fostul primar Darius Vâlcov a făcut o afacere cu cântec prin care bugetului public a fost păgubit.

Parcul destinat practicanților acestui sport va fi unul dintre cele mai mari de profil din țară, el urmând a fi amenajat pe bulevardul Constantin Brâncoveanu, vizavi de stadionul municipal ”1 Mai”. Mai exact, skatepark-ul va fi amenajat pe o suprafață generoasă de 7.000 mp, loc unde vor fi montate o serie de structuri prefabricate specifice acestui sport reprezentând, printre altele, rampe în diverse unghiuri, balustrade etc.

„Elementele skatepark-ului care se vor regăsi în incinta perimetrului menționat vor fi atractive pentru orice rider și-l vor determina pe acesta să găsească linii creative în practicarea skating-ului. Skatepark-ul va fi amenajat conform celor mai noi și sigure standarde europene în vigoare din domeniul echipamentelor de sport cu role. De menționat că skatepark-ul va putea fi folosit în paralel și de către amatorii ciclismului sportiv, respectiv de posesorii de biciclete tip mountain bike și BMX. Primul pas pe linia demersurilor în ce privește realizarea acestui proiect constă în menționarea acestuia printre obiectivele ce vor fi prinse pe lista investițiilor din anul 2016”, a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei, Mugurel Manea. 

 
Suma pentru amenajarea acestui skatepark nu a fost încă stabilită, dar ea va proveni integral de la bugetul local pe anul viitor. Proiectul va trebui realizat până la sfârşitul lui 2016, au mai precizat autorităţile locale.
 
Suprafaţa pe care municipalitatea vrea să o transforme face parte dintr-un teren de circa 55.000 mp pe care fostul primar Darius Vâlcov l-a vândut, în primul său mandat de edil, unei firme care aparţinea unui cipriot. Afacerea a fost una cu cântec, în paguba oraşului. Totul începe în anul 2006, când, la iniţiativa fostului primar al Slatinei Darius Vâlcov, consiliul local a împărţit terenul de peste 80.000 de mp în două loturi, unul de peste 55.000 mp, căruia administraţia locală i-a schimbat destinaţia de folosinţă din „parc” în „curţi construcţii”, cu încălcarea prevederilor OUG 195/2005 privind protecţia mediului, care la art. 71 stipulează că „schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi prevăzute în planurile urbanistice este interzisă”. În plus, terenul face parte şi dintr-o arie protejată de legislaţia de mediu românească şi europeană.

Suprafaţa de peste 55.000 mp a fost vândută, un an mai târziu, prin contractul 1.038/08.06.2007, firmei SC KFP Aphrodite SRL, controlată pe atunci de omul de afaceri cipriot Kannas Charalampos, intrat ulterior în mai multe afaceri cu actualul deputat Daniel Bărbulescu şi care intenţiona, la vremea respectivă, să construiască un mare centru comercial în zonă. Preţul plătit pentru teren a fost de peste 1,5 milioane de euro. Deşi un articol din contractul de vânzare-cumpărare prevedea că municipalitatea se obligă să realizeze planul urbanistic zonal înainte ca firma cumpărătoare să solicite autorizaţia de construire, Primăria Slatina şi-a îndeplinit această obligaţie, în mod cu totul şi cu totul suspect, cu mult peste limita prevăzută în contract, abia peste patru ani, în 2011, dând astfel apă la moară cumpărătorului să ceară rezilierea contractului. Lucru care s-a şi petrecut, SC KFP Aphrodite SRL acţionând municipaltatea în instanţa de judecată. Procesul a durat până anul trecut, când firma cumpărătoare a câştigat definitiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Cum şi în ce scop au fost folosiţi banii primiţi pe teren este lesne de intuit azi, când Darius Vâlcov este judecat pentru fapte de corupţie şi când încrengăturile Primăriei Slatina cu câteva firme de casă au ieşit, şi ele, la iveală. Cert este că suma luată pe teren şi „valorificată” de Administraţia Vâlcov a fost plătită, anul acesta, cu vârf şi îndesat, din banii contribuabililor, potrivit OLT-ALERT. La cei 1.608.725 de euro, reprezentând preţul contractului rezolvit, s-a adaugat dobânda legală pe circa opt ani, daune-interese de 26.276 lei, reprezentând taxa OCPI aferentă contractului, 29.147,86 lei, reprezentând onorariul notarial aferent contractului, 64.753,06 lei, reprezentând studiul topografic şi studiul geologic şi 38.858,48 lei, reprezentând impozitul pe teren. La fiecare sumă s-a adăugat, de asemenea, dobânda legală până la data plăţii efective, cheltuielile de judecată, taxa de timbru şi cheltuielile de executare.

Suma totală a fost suportată nu din bugetul local, ci de toţi românii, pentru că ea a venit de la bugetul de stat. A avut grijă de asta Darius Vâlcov pe când ocupa funcţia de ministru delegat pentru Buget. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here