Lovitură dură dată de Guvernul Cioloş bugetarilor: Salariul minim nu va mai creşte de la 1 ianuarie la 1200 de lei

Bugetarii sunt afectaţi de bugetul pe 2016: salariul minim nu va mai creşte de la 1 ianuarie la 1200 de lei, aşa cum promitea fostul guvern. Iar plafonul pentru programul prima casă este redus la 1, 5 miliarde de lei. Guvernul Dacian Cioloş dă şi Bisericii o lovitură: Executivul nu a alocat niciun leu pentru lăcaşurile de cult, în condiţiile în care anul acesta s-au dat 170 de milioane de lei. 

Bugetarii se vor număra printre categoriile sociale afectate de bugetul pe 2016. Potrivit proiectului de buget pregătit de Guvernul Dacian Cioloş, salariul minim nu va mai creşte de la 1 ianuarie la 1200 de lei, aşa cum promitea fostul guvern.

”Pe salariul minim vom analiza impactul creşterii şi, eventual, vom recomanda ce creşteri pot avea loc. Dar acest studiu trebuie să fie într-adevăr foarte serios, nu-l facem peste noapte. Din câte ştiu, şi alte instituţii europene fac un studiu similar, pentru că această măsură poate afecta semnificativ competitivitatea României”, a anunţat ministrul Finanţelor. 

Aşadar ceea ce promitea guvernul condus de Ponta nu va mai putea deveni realitate. Salariul minim în 2016 nu va mai fi mărit de la 1050 de lei la 1200 de lei, sub pretextul că actualul Guvern nu poate realiza estimarea impactului asupra economiei într-un timp aşa scurt, iar majorarea nu este curinsă în proiectul de buget pentru anul viitor.

Şi nu sunt singurele veşti proaste. Contribuţia pentru fondurile de pensii administrate privat – Pilonul II – va crește cu numai 0,1% din venitul brut al participațiilor. Veniturile totale ale bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2016 sunt diminuate cu suma de 5,4404 miliarde lei aferenta Pilonului II de pensii.

Totuși executivul va suplimenta cu 200 milioane de lei plafonul de garantare pentru programul Prima Casă pentru acest an, faţă de cele 2,6 miliarde lei existente. Pentru anul viitor însă există intenţia să coboare nivelul maxim la 1,5 miliarde lei, precum şi să alinieze dobânzile la noile condiţii de piaţă. 

Şirul de veşti proaste include şi Biserica: guvernul de tehnocraţi nu mai dă niciun pentru lăcaşurile de cult. Potrivit Bugetului de stat pe 2016, publicat spre dezbatere publică pe site-ul Ministerului de Finanțe, se poate observa cu ușurință că, la rublica Lăcașuri de Cult – apare cifra 0. Asta în condiţiile în care anul acesta s-au dat 170 de milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here