Foştii finanţişti Gabriel Vîţă, Vergilius Cernea şi omul de afaceri Ciprian Buruntia, trimişi în judecată de DNA

Gabriel Vîţă, fost şef al Administraţie Finanţelor Publice (AFP) Corabia, şi Vergilius Cernea, inspector principal în cadrul aceleiaşi instituţii, au fost trimişi în judecată de DNA Craiova pentru abuz în serviciu şi fals intelectual. De asemenea, în faţa judecătorilor ajunge, în acelaşi dosar, şi omul de afaceri Ciprian Bogdan Buruntia, acuzat de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave şi la fals intelectual.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Olt, instanţă care luni a dispus menţinerea măsurii de arestare preventivă pentru Gabriel Vîţă şi Vergilius Cernea, şi cea de arest la domiciliu dispusă în cazul lui Ciprian Bogdan Boruntia.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2010 – iunie 2011, inculpații Gabriel Vîţă şi Vergilius Cernea, în calitate de șef administrație orășenească, respectiv inspector principal în cadrul Administrației Finanțelor Publice a orașului Corabia județul Olt, prin încălcarea normelor legale incidente în cauză și a atribuțiilor de serviciu, la instigarea inculpatului Burunția Ciprian Bogdan și a unei alte persoane, au semnat și ștampilat mai multe adrese comunicate ulterior unor unități bancare (8 adrese din care 6 au fost semnate și de inculpatul Cernea Vergilius). Aceste documente conțineau mențiuni necorespunzătoare adevărului, respectiv faptul că împotriva firmei administrate de Ciprian Bogdan Buruntia au fost luate alte măsuri de executare silită. Prin aceasta, s-au ridicat / sistat în mod abuziv popririle ce fuseseră instituite pe conturile societăților administrate de inculpatul Ciprian Bogdan Buruntia, ca urmare a unor debite datorate bugetului de stat. Acest lucru a permis reprezentanților societăților respective să beneficieze în interes propriu de sumele de bani aflate sau intrate ulterior în aceste conturi.

„Aceste acțiuni au avut ca urmare prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 3.695.999 lei, suma nerecuperată fiind în cuantum de 3.643.187 lei, deși după momentul ridicării/sistării abuzive a popririlor a existat disponibil bănesc pentru executarea silită a creanțelor fiscale”, se arată în ordonanţele procurorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here