Pompierii olteni au închis încă trei localuri pentru nereguli privind securitatea la incendiu

Pompierii olteni au închis încă trei localuri din judeţ după ce au descoperit grave încălcări ale legislaţiei care reglementează cerinţele securităţii la incendiu. Este vorba de restaurantul Martelli din Corabia, localul Arrogance Ballroom din Balş şi restaurantul Roki din Slatina. De asemenea, în ultima perioadă reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt au aplicat, la acelaşi capitol, zeci de amenzi în valoare totală de peste 370.000 de lei.
În baza planului de măsuri privind controalele de prevenire a situaţiilor de urgenţă la obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi, baruri, discoteci, săli de cinematograf și săli de spectacole, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt a desfăşurat, în perioada 07 – 15.12.2015, o serie de acţiuni de control în urma cărora pompierii au închis încă trei localuri. Este vorba de restaurantul Martelli din Corabia, localul Arrogance Ballroom din Balş şi restaurantul Roki din Slatina, potrivit Gazeta Nouă. Toate activitățile desfășurate de pompieri au avut ca scop asigurarea unui climat de siguranță în rândul cetățenilor și promovarea unei culturi de securitate la incendiu în rândul populației. 
În total, în perioada arătată pompierii au executat 25 de acţiuni inopinate de control în localităţile Slatina, Caracal, Corabia și Balș. În cadrul controalelor, inspectorii de prevenire au depistat 108 încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor, 18 dintre acestea fiind soluționate pe timpul controalelor. Pentru neregulile constatate au fost aplicat 30 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 377.000 lei. Acțiunile de control au fost desfășurate cu sprijinul Inspectoratului Județean de Poliției și Inspectoratului Județean de Jandarmi. 
 

„Principalele nereguli identificate în teren au constat în: lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu – 15 operatori, deficiențe privind organizarea activităţii de apărare împotriva incendiilor – 25 de operatori, neechiparea cu instalații de stingere a incendiilor ori de detectare, semnalizare și avertizare a incendiului – un operator, nereguli din punct de vedere al prevenirii situațiilor de urgență, având caracter tehnic (instalații electrice exploatate cu deficiențe, limitarea propagării focului, etc.) – 16 operatori. La trei obiective din Slatina, Balș și Corabia, controlate în intervalul 07-15.12.2015, au fost constatate nereguli prevăzute de Hotărârea de Guvern nr.915 /2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcționării ori utilizării construcțiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu în ceea ce privește periclitarea vieții ocupanților și forțelor de intervenție, neasigurarea stabilității elementelor portante, respectiv a limitării propagării focului și fumului în interiorul edificiului și la vecinătăți. În aceste cazuri, a fost dispusă măsura complementară de oprire a funcționării, până la intrarea în legalitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, plutonierul Alin Băsăşteanu.

 

În domeniul avizării-autorizării, de la începutul anului până în prezent au fost înregistrate 530 de cereri pentru eliberarea avizelor/autorizațiilor de securitate la incendiu/protecție civilă sau pentru emiterea de puncte de vedere. „În ultima perioadă s-a înregistrat o creștere considerabilă a cetățenilor care au vizitat punctul de lucru cu publicul pe linia avizării/autorizării, de la 01 noiembrie până în prezent fiind depuse 193 de cereri pentru emiterea avizelor/autorizațiilor sau punctelor de vedere, față de 337 depuse până la 01 noiembrie. În perioada 01.01-30.11.2015, structura de specialitate a emis 76 de avize și 32 de autorizații de securitate la incendiu”, a mai precizat reprezentantul ISU Olt.

Cetățenii care doresc să depună cereri pentru avize sau autorizații sau să solicite informații despre documentele necesare pentru obținerea avizului/autorizației de securitate la incendiu, se pot adresa compartimentului specializat în zilele lucrătoare între orele 09.00-14.00. Compartimentul avizare-autorizare își desfășoară activitatea în cadrul Inspecției de Prevenire, la sediul ISU Olt din municipiul Slatina, Strada General Aurel Aldea nr. 1. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here