Primăria Slatina, amendată de pompieri pentru lipsa autorizaţiei de securitate la incendii la unele şcoli

Primăria Slatina a fost amendată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt cu 5.000 de lei din cauza unor nereguli privind protecţia la incendii descoperite la unele unităţi de învăţământ.
 
Neregulile au fost depistate de pompieri în timpul unui control de fond desfăşurat în octombrie la nivelul tuturor obiectivelor din subordinea primăriei. Deficienţele au constat în general în existenţa unor investiţii executate fără ca beneficiarul să fi obţinut autorizaţia de securitate la incendii. Valoarea amenzii, de 5.000 de lei, va fi diminuată prin plata la jumătate a sancţiunii dacă instituţia sancţionată va plăti în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului verbal de contravenţie, potrivit legislaţiei în vigoare. 
 
Plata sancţiunii a făcut obiectul unui proiect de hotărâre adoptat de aleşii Slatinei în şedinţa ordinară de miercuri a consiliului local. 
 
la proiectul de hotărâre privind aprobarea suportării din bugetul local, trecerii pe cheltuieli si achitarii sumei de 2500,50 lei reprezentând amendă dată de ISU Olt.
 
„Primăria Slatina a fost sancţionată conf. art. 44 pct. IV lit. i din Legea nr. 307/2006 cu amendă de 5001,00 lei, cu posibilitatea achitării, în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzută în actul normativ, reprezentând 2500,50 lei. Motivat de faptul că neplata de bunăvoie a sumelor dispuse duce la executarea silită a acestor sume, iar pe lângă cheltuielile iniţiale se adaugă şi cheltuielile de executare, considerăm că proiectul de hotărâre privind aprobarea suportarii din buget local, trecerii pe cheltuieli si achitarii sumei de 2500,50 lei reprezentând contravaloare amendă ISU Olt, poate fi supus dezbaterii Consiliului Local”, se arată în motivarea actului normativ adoptat. 
 
Dezbaterea proiectului de hotărâre nu a fost una liniştită. Consilierul local Mirela Marinescu (UNPR) a adus critici primăriei că nu a atacat în instanţă amenda primită, întrucât ea ştie că sancţiunea a fost aplicată în urma unor controale desfăşurate în „condiţii ilegale”. Viceprimarul Cristian Bircea i-a explicat însă reprezentantei UNPR că executivul municipal a ales să nu rişte şi să achite amenda în condiţiile legii pentru a plăti doar jumătatea din valoarea sancţiunii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here