Cei doi artişti populari din Olt medaliaţi recent de preşedintele României, premiaţi şi de Consiliul Judeţean

Cei doi artişti populari din Olt care recent au primit titlul de Tezaur Uman Viu în cadrul unui program iniţiat de UNESCO, fiind şi medaliaţi cu Meritul Cultural de preşedintele României, Klaus Iohannis, au fost premiaţi, joi, şi de Consiliul Judeţean Olt.
 
Este vorba de cojocarul Dumitru Liceanu din Vădastra şi vătaful de căluş Petre Feraru din Oporelu, ale căror îndeletniciri transmise din tată în fiu i-au convins pe membrii Comisiei Naţionale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial că ei merită o largă recunoaştere ca păstrători şi transmiţători de elemente al patrimoniului cultural imaterial, primind, luna trecută, titlul de Tezaur Uman Viu. După ce au fost medaliaţi cu Meritul Cultural de preşedintele României, Klaus Iohannis, cei doi artişti populari au fost premiaţi, joi, şi de Consiliul Judeţean Olt, cu câte un premiu în valoare de 2.500 de lei. Festivitatea de premiere a avut loc în ultima şedinţă din acest an a legislativului judeţean, cei doi primind laude din partea preşedintelui instituţiei, paul Stănescu, şi aplauze din partea întregii asistenţe.
 
„Astăzi avem onoarea de a premia şi de a promova două Tezaure Umane Vii, pe care judeţul Olt are bucuria de a le avea. Vorbim aici de ’nea Mitrel (Dumitru Liceanu – n.red.), aşa îi zic eu pentru că ne cunoaştem de-o viaţă, şi Petre Feraru, căluşarul nostru cel mai vestit. Dumitru Liceanu sau ’nea Mitrel şi Petre Feraru sunt doi olteni îndrăgostiţi de frumos şi de autentic, ambasadori ai judeţului nostru în ţară şi în lume, cărora Ministerul Culturii prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial le-a acordat titlul «Tezaur Uman Viu». Vreau să vă spun că în ţară există doar 43 de asemenea titluri, condiţiile impuse de UNESCO fiind foarte drastice şi restrictive. Aceste două valoroase titluri au fost completate de ordinul şi medalia «Meritul Cultural», acordate de Preşedinţia României. Titluri onorifice extrem de valoroase acordate, iată, pentru doi concetăţeni ai judeţului nostru”, a declarat Paul Stănescu, preşedintele CJ Olt. 

Programul TEZAURE UMANE VII, demarat în anul 2008, este una dintre iniţiativele UNESCO privind salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial și vizează, pe de o parte, creşterea gradului de recunoaştere şi vizibilitate a păstrătorilor şi transmiţătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităţilor din care fac parte, al specialiştilor şi al publicului larg, iar pe de altă parte identificarea acelor persoane care, făcând dovada caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here