Poliţiştii şi jandarmii olteni au confiscat zeci de mii de articole pirotehnice de la comercianţii ilegali

Poliţiştii olteni au reluat anul acesta controalele în cadrul acţiunii „Foc de artificii” pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice. Şi, aşa cum era de aşteptat, deşi astfel de acţiuni sunt din ce în ce mai dese şi mai descurajante, oamenii legii au dat iarăşi nas în nas cu comercianţii „sezonieri”, de la care au confiscat peste 30.000 de articole pirotehnice. Cei în culpă s-au ales şi cu dosare penale. Alte peste 7.000 de pocnitori şi artificii au fost confiscate de jandarmi.
 
Acţiunea „Foc de artificii” a fost demarată în 17 noiembrie şi va dura până în 4 ianuarie 2016, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase acţionând, cu sprijinul colegilor lor de Ordine Publică, în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale pentru descoperirea celor care încalcă prevederile legale din acest domeniu.
 
Până la data de 25 decembrie, poliţiştii au desfăşurat 90 de controale în urma cărora au fost constatate 11 infracţiuni, pentru care au fost întocmite dosare penale. Totodată, poliţiştii au confiscat 30.652 de articole pirotehnice, masa acestora fiind de 23 kg. 
„În această perioadă, au fost monitorizate trei jocuri de artificii, nefiind înregistrate răniri, incendii sau explozii urmate de distrugerea de bunuri materiale, ca urmare a folosirii materialelor pirotehnice”, a precizat ofiţerul de relaţii cu presa al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, comisarul şef Claudia Radu.
 
Şi jandarmii au intensificat luna aceasta acţiunile în zona pieţelor şi târgurilor de pe raza judeţului Olt pentru prevenirea şi combaterea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul materiilor explozive. Astfel, în perioada 17 – 27 decembrie, efective din cadrul Jandarmeriei Olt au depistat opt persoane care deţineau şi ofereau spre comercializare articole pirotehnice, fără a deţine documente legale în acest sens. În urma verificărilor efectuate, jandarmii au găsit, în total, asupra celor în cauză 7200 obiecte pirotehnice (pocnitori, baterii-artificii, etc.) de diferite mărci, interzise la deţinere.
 

„În toate situaţiile, jandarmii au întocmit acte de sesizare sub aspectul săvârşirii infracţiunii de «orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept», faptă prevăzută şi pedepsită de Legea nr. 126/1995 republicată, privind regimul materiilor explozive”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Olt, locotenent-colonelul Emanuel Botan. 

Obiectele pirotehnice au fost ridicate de jandarmi şi, împreună cu actele de sesizare, au fost înaintate Biroului Armament, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Olt, pentru continuarea cercetărilor. 

În conformitate cu prevederile legale, orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here