Iadul alb s-a dezlănţuit asupra României. Probleme au apărut şi în Olt. Ce fac autorităţile ca lucrurile să nu degenereze

Zăpada s-a transformat într-un adevărat iad pentru români, iar o mare parte din țară este practic închisă. Mai multe drumuri naţionale şi judeţene sunt blocate de troiene. Judeţul Olt nu este ocolit de probleme, nu mai puţin de nouă localităţi rămânând parţial, duminică dimineaţă, fără alimentare cu energie electrică, informează OLT-ALERT. De asemenea, în Slatina şi Caracal două autoturisme au fost avariate după ce crengi groase s-a rupt din copaci, sub greutatea zăpezii, şi au căzut peste ele.

Alimentarea cu energie electrică este întreruptă, duminică dimineaţa, la consumatori din nouă localităţi din judeţul Olt din cauza avariilor produse la reţelele de distribuţie de zăpada abundentă căzută începând de sâmbătă seara, anunţă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, plutonierul major Alin Băsăşteanu.

Este vorba de localităţile Corabia, Brebeni, Poboru, Morunglav, Bobiceşti, Bărăşti, Schitu-Greci, Gura Padinii şi Orlea.
 
„În prezent se lucrează pentru remedierea defecţiunilor şi se lucrează şi la preîntâmpinarea unor alte probleme”, a declarat Alin Băsăşteanu.
 
În Slatina, pe strada Cornişei, un autoturism a fost avariat după ce, sub greutatea zăpezii, o creangă groasă s-a desprins din copac şi a căzut peste ea. Un caz similar s-a întâmplăat la Caracal, pe strada Intrarea Buzeşti. În ambele cazuri pompierii au intervenit, degajând crengile căzute. „Autoturismele au fost avariate în procent de 10 – 20 la sută”, a precizat Purtătorul de cuvânt al ISU.
 
Din fericire, duminică dimineaţă nici un drum din Olt nu este blocat de zăpadă, circulându-se în condiţii de iarnă. „La această oră se circulă pe toate drumurile naţionale şi judeţene”, a mai spus Băsăşteanu.
 
De altfel, pe timpul atenţionării cod galben sunt pregatite să intervină 132 de utilaje de deszăpezire, 36 pe cele şase tronsoane de drum naţional care străbat judeţul Olt (în total peste 300 de km) şi 96 de utilaje pe cei peste 950 de km de drum judeţean.
În ceea ce priveşte persoanele care necesită dializă, cele doua societăţi care se ocupă de transportul dializaţilor au comunicat că nu au pacineţi planificaţi pentru transport în intervalul în care se află în vigoare codul de ninsoare.

Gravidele în ultimul trimestru de sarcină sunt monitorizate, iar dacă vremea se va înrăutăţi acestea vor fi transportate către spitale.

„Facem un apel la cetăîeni să anunţe autorităţile locale despre persoanele fără adăpost, persoanele care nu au posibilităţi materiale să-şi încălzească locuinţa sau bătrânii care locuiesc singuri. Sunt estimate în perioada următoare temperaturi scăzute şi persoanele aflate în dificultăţi pot fi cazate, temporar, în spaţiile asigurate în fiecare localitate”, a mai spus Alin Băsăşteanu.

Pentru intervenţia în situaţii de urgenţă peste 120 de pompieri olteni se află în obiectiv la această oră, iar alti 120 sunt pregătiţi să se prezinte în cel mai scurt timp la unităţile de care aparţin. De asemenea, dacă situaţia o va impune, în judeţele care nu sunt vizate de atenţionările meteo sunt pregătite detaşamente de pompieri care se pot deplasa în zonele afectate de fenomenele meteo periculoase.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here