ARTE / Cătălin Podoleanu, despre operele lui Dan Dimulescu: „Pictorul ne vorbeşte într-un idiom atemporal”

Ultimul eveniment important în domeniul artelor plastice din 2015 a fost, la Slatina, vernisajul expoziţiei de pictură semnată de caracaleanul Dan Dimulescu. Evenimentul a avut loc luni, 14 decembrie 2015, în cadrul unei audienţe selecte, la Galeria „Artis” a Muzeului Judeţean Olt.

În prezenţa d-lui director Laurenţiu Guţică, în calitate de amfitrion principal, publicul slătinean a avut ocazia să participe la un eveniment interesant în care profesorul şi pictorul Dan Dimulescu propune o expoziţie bine conturată ce se caracterizată prin varietatea tematică. 

Lucrările expuse aduc un aer proaspăt, plin de substanţă cromatică şi o lumină aparte, particulară. Multitudinea genurilor abordate poate părea curioasă şi puţin riscantă la prima vedere, dar în realitate tocmai această contradicţie atrage şi trezeşte interesul pentru un traseu imagistic caracterizat de expresivitate. În opinia d-lui George Păunescu, aceste tentinţe erau într-un stadiu latent, încă din perioadele de creaţie mai vechi, fie prin experimentele de atelier, fie prin tendinţele intuite în lucrările expuse la diferite expoziţii de grup sau la personale din anii precedenţi. Ideea este bine susţinută de un CV solid şi plin de participări la numeroase expoziţii sau la alte manifestări culturale. 

Prin urmare, putem spune că privitorul pasionat, sau cel mai puţin interesat de artă, are ocazia să descopere o pictură ce face trimitere directă la tradiţia picturii figurative interbelice, aşa cum se întâmplă în cazul peisajelor şi naturilor statice, dar şi la curentele şi mişcările moderne care îşi fac simţită prezenţa prin compoziţiile nonfigurative ori portretele prezentate de autor. 

Această abordare binară dintre figurativ şi nonfigurativ oferă pictorului Dan Dimulescu motive şi provocări prin care complexitatea personalităţii sale artistice se conturează într-o manieră admirabilă. Maturitatea şi experienţa pictorului sunt confirmate de tuşele sigure, în plină pastă, de soluţiile compoziţionale inedite şi mai ales de expresivitatea armoniilor cromatice. Spun „mai ales” pentru că pictorul găseşte în culoare un pretext simplu şi direct prin care ne vorbeşte într-un idiom atemporal şi universal valabil. 

Multe dintre lucrările expuse trădează un pictor care simte plăcere şi bucurie atunci când abordează tehnici şi genuri diferite, întrucât cunoaşte şi stăpâneşte linia, pata şi tuşa de culoare, toate conlucrând la consolidarea unui spaţiu plastic expresiv pe care pictorul Dan Dimulescu îl realizează în creaţiile sale cu multă naturaleţe şi cu o bucurie aparte.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here