Consilierii locali au aprobat bugetul Slatinei pe 2016, la o valoare dublă faţă de cea de anul trecut

Aleşii Slatinei au aprobat, în şedinţa ordinară a consiliului local de miercuri, bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2016 al municipiului, la o valoare dublă faţă de cea de anul trecut, respectiv peste 200.000 de lei. Proiectul nu a fost votat în unanimitate, trei dintre consilierii prezenţi, cei ai UNPR, abţinându-se de la vot.

Singurele comentarii pe marginea proiectului de buget au venit din zona liberală. Mai precis, consilierul PNL Ana Anghel a reproşat conducerii executivului că în proiecţia bugetară pe anul în curs a prevăzut şi o investiţie care, în opinia sa, va rămâne doar pe hârtie. Este vorba de realizarea unui  centru social rezidenţial pentru persoane vârstnice, care ar urma să se construiască în anii următori, sub denumirea de Casa Seniorilor, pe locul fostei unităţi militare din zona Gării. Pentru anul în curs, autorităţile locale au alocat suma de 10.000 de lei care ar urma să fie cheltuită pentru realizarea unui studiu de fezabilitate. Ana Anghel a susţinut că, în condiţiile în care procesul preluării terenului fostei unităţi militare de către autorităţile municipale de la Ministerul Apărării naţionale nu a avut o finalitate, investiţia nu poate fi realizată.

Până la urmă, bugetul pe 2016 a trecut cu majoritate de voturi, trei dintre consilierii locali, cei ai UNPR (Cosmin Ciorei, Mirela Marinescu şi Alina Păunescu), optând pentru abţinere. „Am ales să ne abţinem pentru că nu suntem de acord cu alocarea unor fonduri la anumite capitole”, a explicat Cosmin Ciorei. 

Venituri şi cheltuieli

Veniturile stabilite în proiectul bugetului local pentru anul 2016 sunt în sumă de 209.085,40 mii lei, din care veniturile proprii ajung la 118.570 mii lei. Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată vor fi de 77.639,40 mii lei, transferurile voluntare – 225 mii lei, veniturile din contribuţia cetăţenilor pentru reabilitare termica – 1.400 mii lei, iar veniturile din vânzarea unor bunuri aparţinând domeniului privat al municipiului – 26 mii lei. Subvenţiile de capital vor avea o valoare de 2.753 mii lei, iar subvenţiile curente – de 2.900 mii lei. La aceste sume se adaugă excedentul bugetar de anul trecut, în valoare de peste 51 de milioane de lei.

Cheltuielile pentru anul 2016, în sumă de 260.299,40 mii lei, sunt repartizate pe capitole de cheltuieli, fiecare cuprinzând secţiunea de funcţionare şi secţiunea de dezvoltare, ambele detaliate pe articole bugetare. 
 
Pentru capitolul Autorităţi publice şi acţiuni externe, suma propusă este de 14.692 mii lei, din care 7.500 mii lei pentru cheltuieli de personal, iar 7.147 mii lei pentru bunuri si servicii.
 
La capitolul Servicii publice generale suma propusă este de 1.615 mii lei, din care 470 mii lei pentru cheltuieli de personal. Suma solicitată şi supusă aprobării pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii este de 145 mii lei. Tot în cadrul acestui capitol bugetar se constituie şi fondul de rezervă la dispoziţia autorităţilor locale în sumă de 1.000 mii lei. 
 
Pentru Ordine publică şi siguranţă naţională s-a propus un buget de 3.196 mii lei, iar pentru Învăţământ – 67.133 mii lei, din care 51.602 mii lei vor fi folosiţi pentru cheltuieli de personal.
 
Pentru capitolul Sănătate a fost propusă suma de 2.925 mii lei, din care 2.760 mii lei pentru cheltuieli de personal aferente personalului medical din cabinetele plasate în incinta unităţilor de învăţământ.
 

La Cultură, recreere şi religie, suma propusă este de 10.065 mii lei, la Asigurari şi asistenţă socială – 12.396 mii lei, la Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică – 107.008,40 mii lei, Protecţia mediului – 4.646 mii lei.

Investiţii pentru 2016

Proiecţia bugetară a fost supusă, luni, dezbaterii publice într-o şedinţă desfăşurată pe Dealul Grădişte, la Casa Căsătoriilor, unde explicaţiile au fost date de administratorul public al Slatinei, Cristian Cismaru, de la dezbatere nelipsind, evident, primarul interimar al municipiului, Emil Popa, viceprimarul Cristian Bircea, şefii principalelor servicii şi direcţii din cadrul primăriei. Din păcate, în afară de reprezentanţii municipalităţii, de bugetul Slatinei nu s-au arătat interesaţi slătinenii, la dezbatere fiind prezenţi câţiva politicieni şi jurnalişti locali.

Cristian Cismaru a dat citire celor mai importante investiţii care vor fi derulate în acest an, multe dintre ele fiind continuări din 2015. Astfel, 52 de milioane lei vor fi cheltuite pe lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuinţe pentru care municipalitatea a pierdut anul trecut fondurile europene prevăzute în contractele de finanţare semnate şi neexecutate la termen. Din cele 10 cereri de finanţare aprobate, doar cea cu numărul 1 a fost pusă în execuţie şi finalizată. Alte două contracte nu au putut fi duse la bun sfârşit din cauza contestaţiilor depuse de unii dintre constructorii care au participat la licitaţiile de atribuire a lucrărilor. La acest capitol, consiliul local şi primăria au decis să finanţeze integral de la bugetul local anveloparea blocurilor rămase nereabilitate. 

Municipalitatea are în vedere şi investiţii importante în infrastructura stradală, pentru care au fost prevăzute sume care totalizează aproape 27 de milioane de lei. „În prima etapă trebuie să finalizăm lucrările începute în 2015. Este vorba strada Grădişte, unde lucrările au fost sistate de către CAO, strada Ionaşcu (mai este o porţiune în faţa Catedralei) şi strada Theodor Burcă, unde lucrările au fost realizate în proporţie de 50%”, a spus Cristian Cismaru.

Primăria Slatina mai intenţionează realizarea unui trotuar şi a unei piste de biciclete pe strada Drăgăneşti, în zona industrială, foarte circulată de muncitorii care merg cu bicicleta sau pe jos la şi de la companiile situate acolo. Până la lucrări trebuie însă finalizate discuţiile şi procedurile privind cedarea a unei părţi din terenul deţinut de aceste companii. Se mai are în vedere reabilitarea şi modernizarea străzii Fraţii Buzeşti şi a aleii care asigură accesul spre noul Palat al Copiilor. „Cele mai mari investiţii se vor duce către străzile Primăverii, Libertăţii, Cornişei, Artileriei şi Cireaşov, care aveau nevoie de lucrări de reabilitare. Toate lucrările începute vor fi continuate”, a precizat Cismaru.

La capitolul investiţii noi ce urmează să fie demarate în 2016 se înscriu străzile Zorleasca, Alice Botez, Vulturului, Ulmului, Salcâmului, Milcovului, Zona Steaua – Piaţă, Centura Basarabilor, Elena Doamna, Tunari, George Poboran, Aleea Macului etc. Administratorul public a făcut, luni, apel la cetăţenii de pe strada Alice Botez să răspundă afirmativ autorităţilor pentru preluarea unei părţi din terenul pe care îl deţin, astfel încât dimensiunile străzii să fie cele corespunzătoare proiectului. 

Pentru extinderea şi modernizarea sistemului public de iluminat primăria ar urma să cheltuie circa 100.000 de lei, aici intrând şi realizarea unui audit energetic pentru eficientizarea sistemului.

Înfiinţarea Serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân solicită, şi ea, o importantă sumă de bani pentru cheltuieli de personal şi investiţii care vor cuprinde reabilitarea adăpostului pentru patrupedele fără stăpân de la Sărăceşti. Adăpostul va avea sedii administrative pentru TESA şi pentru echipele de capturare, săli de operaţie pentru animale, spaţii post-operatorii, iar capacitatea padocurilor se va dubla, de la 300 de capete, câte sunt în prezent, la 600 – 700 de capete, potrivit şefei de la Patrimoniu, Mirela Pătru. 

Bani vor fi cheltuiţi şi pentru realizarea mai multor studii de fezabilitate. 

La şednţă a fost prezent şi candidatul PNL la funcţia de primar al Slatinei, Marius Bălaşa (care la dezbaterea publică de luni a proiectului de buget a făcut circ electoral), dar şi Victor Iacobescu, fost membru al Mişcării Populare, şi el aspirant la aceeaşi funcţie, însoţit de fostul vicepreşedinte al MP Slatina, Ionuţ Comănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here