Mafia din domeniul piscicol se întinde până în structurile publice. Iata acuzaţiile pescarilor amatori din Olt

Pescarii amatori din Olt continuă să acuze autorităţile din domeniul piscicol că apără interesele pescuitului industrial în dauna lor şi a faunei piscicole aflate deja în declin. Un răspuns oficial al Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură către Ministerul Agriculturii, unde sute de pescari olteni s-au plâns de abuzuri la acest capitol, le dă dreptate. În vreme ce, în 2015, pentru lacurile de acumulare de pe râul Olt din judeţul Vâlcea nu a fost eliberat nici măcar o autorizaţie pentru pescuit industrial, pentru acumulările din judeţul Olt au fost eliberate peste 60 de asemenea autorizaţii pentru aproape 200 de pescari care prind peşte în cantităţi industriale.

Deşi preşedintele României a promulgat, recent, legea care consideră amenințare la adresa siguranței naționale orice „orice acțiuni sau inacțiuni care lezează interesele economice strategice ale României, cele care au ca efect periclitarea, gestionarea ilegală, degradarea ori distrugerea resurselor naturale, fondurilor forestier, cinegetic şi piscicol, apelor şi altor asemenea resurse, precum şi monopolizarea ori blocarea accesului la acestea, cu consecinţe la nivel naţional sau regional”, pescarii amatori din Olt consideră că „gestionarea ilegală” a pescuitului în Olt nu se va opri. În urma unei solicitări adresate Ministerului Agriculturii pentru suspendarea emiterii de noi licenţe pentru pescuitul industrial practicat pe râul Olt, în sectorul ce străbate judeţul Olt, răspunsul cerut de minister Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură a dezvăluit că, numai anul trecut, numărul autorizaţiilor emise pescarilor industriali olteni a fost de peste 60, pentru 200 de pescari care prind peşte în cantităţi industriale. Asta în timp ce, de pildă, în aceeaşi perioadă de timp, la nivelul judeţului Vâlcea nu a fost eliberată nici o autorizaţie de acest fel.

„Nu este cumva gestionare ilegală? De ce în anul 2015 în judeţul Vâlcea nu au fost eliberate autorizaţii de pescuit comercial? De ce numai în judeţul Olt au fost eliberate?”, se întreabă cei care practică pescuitul în scop recreativ.

În răspunsul amintit, ANPA arată că, „în 2015, pe lacurile de acumulare de pe râul Olt, din judeţul Vâlcea, nu au fost eliberate autorizaţii de pescuit în scop comercial”, în vreme ce pentru lacurile de acumulare de pe raza judeţului Olt au fost eliberate „un număr de 64 de autorizaţii de pescuit comercial, pentru un număr de 129 de pescari comerciali, legal autorizaţi, care plătesc taxele prevăzute de legislaţia în vigoare”. De asemenea, în acelaşi răspuns se mai arată că „pentru interzicerea pescuitului pe lacurile de acumulare din judeţul Olt este necesară elaborarea unui studiu de evaluare întocmit de instituţii de cercetare abilitate în domeniu (solicitat de către solicitanţi) care să cu date concrete că populaţia piscicolă de pe râul Olt este în declin în condiţiile în care în anul 2015 pescuitul comercial pe lacurile de acumulare de pe râul Olt a fost practicat de 129 de pescari comerciali legal autorizaţi, care plătesc taxele prevăzute de legislaţia în domeniu, iar pescuitul în scop recreativ/sportiv a fost practicat de mii de pescari sportivi care, potrivit reglementărilor legale în vigoare au voie să reţină o captură de zilniccă de maxim 5 kg peşte”.

Răspunsul este departe de a-i mulţumi pe nemulţumiţii din Olt, care afirmă că la nivelul judeţului ar exista afaceri extrem de necurate întreţinute de interese care ascund legături care duc până în Capitală, unde oameni potenţi s-ar hrăni cu peşte de cea mai bună calitate în schimbul unor favoruri.

„ANPA Vâlcea comunică ministerului că elaborarea unui Studiu de evaluare întocmit de către instituţii de cercetare abilitate în domeniu să fie subvenţionat de către solicitanţi (adică să plătească numai fraierii de pescari amatori din judeţul Olt). De ce nu ştiu exact numărul pescarilor sportivi şi spun «peste 4.000» din burtă, în timp ce cunosc exact numărul pescarilor industriali – 129? Ar fi putut foarte simplu să acopere suma încasată de la 129 de pescari industriali prin adăugarea a 23 lei la permisul de pescuit sportiv pentru fiecare din cei peste 4.000 de pescari şi astfel nu aveau nicio pierdere. În fiecare zi sunt peste 4000 de pescari amatori în judeţul Olt, pe raâul Olt? Un pescar amator a ajuns să nu mai prindă 5 kg de peşte într-un an. ANPA, prin acest document, acuză pescarii sportivi şi ridică în slăvi pescarii industriali. În acest moment, ANPA nu mai este o instituţie a statului care să reprezinte şi interesul cetăţeanului. În acest moment, ANPA reprezintă numai interesele unor grupuri”, acuză pescarii care practică pescuitul de agrement.

Peste 750 de pescari din judeţul Olt, pasionaţi de partea recreativă a pescuitului, s-au organizat într-o structură care militează împotriva pescuitului comercial, arătând că, în ultimii ani, această practică, derulată haotic, a pus şi pune în pericol fauna piscicolă pe râul Olt.În aceste condiţii, pescarii olteni i-au cerut, oficial, fostului ministrul al Agriculturii, Daniel Constantin, să se implice pentru stoparea acestui pericol prin suspendarea emiterii licenţelor de pescuit pe râul Olt. Ei au transmis, în acest sens, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o petiţie în care explică toate aceste lucruri (amănunte AICI). Răspunsul primit este departe de a clarifica lucrurile, după cât se vede. Din contra, le complică şi mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here