Creştere spectaculoasă a salariilor în Olt la finalul anului trecut. Cât au câştigat oltenii

Câştigul salarial mediu net în ultima lună a anului trecut a fost de 1.820 lei la nivelul judeţului Olt, înregistrând o creştere cu 17,6% faţă de perioada similară din anul precedent (când a fost de 1.547 lei), iar faţă de luna anterioară a crescut cu 9,5% (1.662 lei). 

Potrivit celor mai recente date ale Direcţiei Regionale de Statistică (DRS) Olt, Comparativ cu luna anterioară, câştigul salarial mediu net în agricultură, silvicultură şi pescuit a crescut cu 9,8% (1.271 lei faţă de 1.157 lei), în servicii a crescut cu 7,1% (1.666 lei faţă de 1.555 lei), iar în industrie şi construcţii a crescut cu 12,0% (2.043 lei faţă de 1.823 lei). Cel mai mare câştig salarial mediu net s-a înregistrat în industrie şi construcţii, respectiv 2.043 lei.

„Câştigul salarial mediu lunar reprezintă raportul dintre sumele plătite salariaţilor de către operatorii economici în luna de referinţă, indiferent pentru ce perioadă se cuvin, şi numărul mediu de salariaţi. Numărul mediu al salariaţilor reprezintă o medie aritmetică simplă calculată pe baza efectivelor zilnice ale salariaţilor din luna respectivă. Salariaţii care nu sunt angajaţi cu normă 6 întreagă se includ în numărul mediu proporţional cu timpul de lucru prevăzut în contractul de muncă. În efectivul de salariaţi luat în calcul se includ numai persoanele care au fost plătite pentru luna respectivă. Nu se iau în considerare salariaţii aflaţi în concediu fără plată, în grevă, detaşaţi la lucru în străinătate şi cei al căror contract de muncă/raport de serviciu a fost suspendat”, a precizat directorul DRS Olt, Costel Mezdrea.

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lui decembrie 2015 a fost de 13.695 de persoane. Comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent, numărul şomerilor înregistraţi a scăzut cu 740 de persoane (-5,1%). Din totalul şomerilor înregistraţi, femeile reprezentau 38,9% (5.332 de persoane).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here