Fostul popă Gigel Ştirbu, lansat oficial în luptă pentru şefia Consiliului Judeţean Olt din partea PNL. Ce urmăreşte de fapt

Deputatul Gigel Sorinel Ştirbu, co-preşedintele PNL Olt, fost preot, este cel pe mâna căruia va merge partidul în lupta electorală pentru şefia Consiliului Judeţean Olt. Anunţul a fost făcut vineri, la lansarea candidaţilor liberali la funcţiile de primar şi consilier. Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Slatina, în prezenţa celor doi lideri ai partidului, co-preşedinţii Vasile Blaga şi Alina Gorghiu. Surse liberale susţin că Ştirbu şi-a convins şefii să-l desemneze în calitatea de candidat nu pentru o victorie la CJ, ci ca să-şi întărească poziţia în negocierile cu adversarii politici pentru a mai prinde un mandat de parlamentar. Dacă aşa stau lucrurile, Ştirbu i-a păcălit pe cei doi co-preşedinţi ai PNL. 

La conferinţa de presă care a precedat lansarea candidaţilor deputatul Gigel Ştirbu i-a anunţat pe jurnalişti că partidul va veni cu cineva puternic pentru şefia Consiliului Judeţean Olt, nefăcând public şi numele candidatului. Abia la lansarea de la Casa de Cultură a Sindicatelor s-a rostit numele său.

Surse liberale susţin că Ştirbu şi-a convins şefii să-l desemneze în calitatea de candidat nu pentru o victorie la CJ OLt, ci pur şi simpu ca să-şi întărească poziţia în negocierile cu adversarii politici pentru a mai prinde un mandat de parlamentar. Dacă aşa stau lucrurile, Ştirbu i-a păcălit pe cei doi co-preşedinţi ai PNL. Nu ar fi pentru prima oară când fostul preot la o asemenea strategie personală. Dacă în 2012 el candida pe listele USL, având, aşadar, şi sprijinul social-democraţilor, în 2008, când a avut în spate doar PNL, el şi-a asigurat prin manevre de culise şi susţinerea PSD, potrivit presei locale.

Absolvent al Seminarului Teologic din Craiova (1994) şi al Facultăţii de Teologie din acelaşi oraş, Gigel Ştirbu a renunţat la preoţie pentru a intra în politică în 2001, ocupând funcţia de preşedinte al tineretului liberal din Olt până în 2004 şi pe cea de vicepreşedinte al PNL Olt, din februarie 2013 fiind și membru în Biroul Politic Naţional al partidului. În perioada 2005 – 2007 a fost subprefect al judeţului Olt, iar în 2007 – 2008 îl găsim secretar de stat în Ministerul Culturii. Ascensiunea o datorează premierului liberal de atunci Călin Popescu Tăriceanu, după ce acesta, graţie intervenţiilor lui Ioan Ciugulea, acceptă să devină rudă cu Ştirbu, căruia îi botează un copil. În 2008 devine deputat de Olt. După ce, într-o măsură mai mare sau mai mică, se leapădă de naşul Tăriceanu în favoarea următorului preşedinte al PNL, Crin Antonescu, el este sprijinit în 2012 pentru a prinde un nou loc în Camera Deputaţilor din partea USL. La mijlocul anului 2013 preia şi funcţia de preşedinte al PNL Olt, după ce reuşeşte să-l îndepărteze subtil din această funcţie, prin sfori trase la Bucureşti, pe binefăcătorul său Ioan Ciugulea.

Gigel Sorinel Ştirbu nu are un trecut – lacrimă. În seara de 4 octombrie 2007, vameşii din Craiova şi lucrători DIICOT au luat cu asalt, în baza unor informaţii, un depozit din Slatina, închiriat de firma George’s SRL, administrată de soţia secretarului de stat de-atunci în Ministerul Culturii şi Cultelor, Gigel Ştirbu, şi de mama demnitarului. Oamenii legii au descoperit aproximativ patru tone de alcool pregătit pentru comerţ neautorizat. Cercetările au fost conduse iniţial de la nivelul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Bucureşti, apoi au ajuns la DIICOT Olt. Aici, sub găselniţa că persoanele cercetate nu făceau parte dintr-o reţea, procurorii au pasat dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, unde, la scurt timp, s-a decis neînceperea urmăririi penale.

Din firma George’s SRL (radiată imediat după stingerea scandalului) a făcut parte şi Gigel Ştirbu, care a renunţat, însă, la acţiunile deţinute cu puţin înainte de a ocupa prima funcţie publică.

Potrivit declaraţiei sale de avere, demnitarul deţine trei terenuri agricole, două apartamente şi o casă de locuit în Slatina. În 2013 şi 2014 veniturile familiei Ştirbu au fost rotunjite de banii câştigaţi de soţia deputatului de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), acolo unde o vreme a ocupat, deşi nimic nu o recomanda pentru o asemenea funcţie, postul de consilier, cu un salariu de aproape 10.000 de lei pe lună. Fără cunoştinţe în domeniul acestei instituţii, Delia Ştirbu a avut noroc cu influenţa soţului în partid, care a mers ca unsă în perioada în care la vârful ASF se petreceau marile fapte de corupţie ale mai multor personaje importante ale instituţiei, în frunte cu şeful de atunci ai acesteia, Dan Radu Ruşanu, trimis ulterior în judecată, alături de ceilalţi parteneri în afacerile necurate (amănunte AICI).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here