Apele revărsate ale Dunării au înghiţit până acum aproape 700 de hectare de păşune şi păduri în judeţul Olt, iar pericolul creşte de la o zi la alta pentru că apa a ajuns lângă cele mai mărginaşe gospodării ale oamenilor, informează OLT.ALERT. Sectorul de Dunăre care traversează Oltul se află, până în data de 18 martie, ora 18.00, sub incidența uni avertizări cod portocaliu. Hidrologii preconizează creșteri de debite și niveluri, cu depășirea cotelor de apărare.
Din datele transmise de Sistemul de Gospodărirea a Apelor Olt, în această dimineață, la ora 10.00, la mira port Corabia, cota era de 595 de cm, cu cinci centimetri sub cota de pericol, iar debitul era de 11810 mc/s, față de media multianuală a lunii martie de 6700 mc/s.
În orașul Corabia sunt inundate 45 de hectare de pășune și 18 hectare de pădure, iar în comuna Gârcov sunt inundate 348 de hectare de pășune și 284 de hectare de pădure. Toate suprafețele inundate se află în albia majoră a Dunării (lunca Dunării).
„În fiecare zi, echipe formate din pompieri, polițiști de frontieră, reprezentanți ai SGA Olt și șefi ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență ale localităților riverane Dunării, se deplasează în teren pentru monitorizarea situației”, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt, plutonierul major Alin Băsăşteanu.
Sectorul de Dunăre care traversează județul Olt se află până în data de 18 martie, ora 18.00, sub incidența uni avertizări cod portocaliu. Sunt preconizate creșteri de debite și niveluri, cu depășirea cotelor de apărare.
Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Olt au întărit, sâmbătă, digul de Izlaz – Moldoveni, la cota 1 – 400, unde deja există o eroziune masivă în mal şi dig, cu un dig provizoriu.
Cei 20 de angajaţi ai formaţiilor de lucru de la Caracal, Drăgăneşti-Olt şi Izlaz, cărora li s-au alăturat peste 30 de voluntari de la comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi angajaţi de la Centrul de Intervenţie Rapidă Vâlcea – ABA, au folosit, pentru întărirea digului, saci cu nisip şi folie polietilenă.
„S-au folosit trei autoutilitare, trei tractoare cu remorcă, un buldoexcavator, trei autoturisme, saci, nisip şi folie polietilenă. Digul provizoriu este executat din saci umpluţi cu nisip şi are o lungime de circa 120 de metri. Acţiunea a fost coordonată în teren de SGA Olt, în colaborare cu ABA Olt”, a declarat Loredana Nicola, responsabil de relaţia cu presa în cadrul SGA Olt.