Bogdan Langă, despre vărul său, Vâlcov: „Dacă Vâlcov bea Corona, toată lumea bea Corona”

Trei martori au fost audiaţi astăzi la Curtea Supremă în dosarul în care Darius Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar, senator şi ministru. Unul dintre martori, fost consilier parlamentar, a povestit cum cumpăra tablouri la licitaţii pentru Vâlcov. Un alt martor audiat a fost actualul şef la Companiei de Apă Olt, Bogdan Langă, vărul lui Vâlcov, iar cel de-al treilea martor – Cristian Ramba. 

Primul martor audiat a fost Sandra Langa, soţia lui Răzvan Lucian Langa – vărul lui Darius Vâlcov. Ea a declarat că a terminat o facultate de Turism, şi a lucrat la Senat şi la Ministerul Finanţelor. „Eram un fel de asistent personal, îi făceam mapa pentru şedinte, îi ţineam agenda inculpatului. In prezent sunt în concediu de creştere a copilului”, a spus martorul.

Femeia a explicat ca l-a cunoscut pe Valcov prin intermediul soţului său, apoi a fost angajată consiliera acestuia. „Dupa angajarea mea la Senat, Vâlcov m-a rugat să particip la licitaţii de opere de artă, pentru a achizitiona opere pentru sora lui, Roxana Ilie Vâlcov”, a declarat Sandra Langă.

Roxana Ilie Vâlcov ar fi întrebat-o cum decurge achizitionarea de tablouri, iar ea i-ar fi spus că: „Merge bine”. Tablourile le achiziţiona pe numele Sandra Langa, de la casele de licitaţii pe care Darius Vâlcov le indica. Tablourile erau achitate cu bani cash, primiţi de la fostul ministru sau de la şoferul acestuia, Marinică Strinu. „Tablourile le predam şoferului, nu ştiu dacă au ajuns la sora inculpatului, presupun că au ajuns. Ea locuieşte în străinătate”, a declarat martorul. „Nu pot preciza numele autorilor si operelor pe care le-am achizitionat pentru sora inculpatului, stiu ca erau autori romani”, a spus Sandra Langa.

Sandra Langă a explicat ca a primit de la casa de licitatii Artmark un discount, moment în care Darius Vâlcov i-ar fi spus să -i cumpere şi lui opera de artă. „Tot timpul cel care mi-a indicat la ce case de licitaţii să mă prezint a fost Darius Vâlcov. Atunci am cunoscut-o şi pe Larisa Popa (cea care trebuia să fie dircetoarea viitoarea directoare a galieri lui Darius Vâlcov- n.r.), însă fiecare dintre noi licita separate”, a spus martorul.

„Eu am mers la Paris, având o sumă de bani cash asupra mea”

Ea a spus ca a licitat pentru Vâlcov la mai multe case de licitaţii: Artmark, Alis, GoldArt. „Am achizitionat în 2013 aproximativ 40 de tablouri pe numele meu, achitate cu sume de bani primite de la Vâlcov sau Marinică. Despre tablouri pot aratau că erau realizate de pictori romani. Le predam soferului, dupa achizitionare”, a precizat aceasta.

Sandra Langă a spus ca în mai 2013, Valcov i-a spus ca Larisa Popa se duce la Paris, şi să se duca şi ea. „Am fost 2 sau 3 zile, am participat la 2 licitaţii, am achizitionat în jur de 4-5 tablouri pe numele Larisei Popa, pe care le-am achitat cu bani primiţi de la Vâlcov. Eu am mers la Paris, având o sumă de bani cash asupra mea. Un procuror mi-a dat de înteles că ar fi vorba de 40.000 de euro”, a spus martorul. Tablourile ar fi fost aduse cu avionul şi predate lui Vâlcov.

Sandra Langă a explicat că a fost implicată şi în modul in care a fost închiriată vila în care trebuia să fie galeria de artă a lui Darius Valcov.

Zvonurile despre adevăratul proprietar al hotelului

Al doilea martor audiat este Langă Bogdan Graţian, vărul primar al lui Darius Valcov. Acesta este în prezent director general la Compania de Apa Olt, şi ocupă această funcţie din mai 2013. Anterior, Langa a lucrat la Plus Confort ca director tehnnic.

Langă a povestit că stat într-un apartament, din strada Ecaterina Teodoroiu din Slatina, despre care credea ca este a lui Darius Vâlcov. În momentul în care a venit o factură neplatită şi-a dat seama că este proprietatea unei firme. „In cursul anului 2014, ocazional am fost cazat la City Hotel (despre care procurorii spun ca era controlat de Darius Valcov – n.r.), dar discutam cu Lucian Şuşală, îi plateam lui contravaloarea cazarii. Ştiu că în acte apărea Alexandru Mocanu, dar erau şi alte zvonuri, ca în spate este vărul meu, Darius Vâlcov, viceprimarul Minel Prina sau Ghenciu Cristian”, a declarat Bogdan Langa.

„Stiu că în acea perioada au fost achiziţionate tablouri de Darius Vâlcov, Andrei Ramba şi alţii. Multe au fost achiziţionate prin intermediul cumnatei mele, care avea un discount de 15% la o casă de licitaţii. Cred că şi Daniel Barbulescu (deputat – n.r.) a achizitionat niste tablouri. Ştiu că trebuia să fie înfiinţată o galerie la un moment dat, dar nu s-a întamplat. Si Marian Strinu- soferul vărului meu avea niste tablouri, cunosc acest lucru de la dumnealui”, a declarat Bogdan Langă.

„Exista o modă în Slatina, dacă Darius Vâlcov bea o sticlă de Corona, toata lumea bea Corona”

Martorul a încercat să explice instanţei cum de Marian Strinu, şoferul lui Darius Valcov, a cumparat tablouri. „Există o modă în Slatina, daca Darius Vâlcov bea o sticlă de Corona, toata lumea bea Corona, daca Darius Vâlcov şi-a luat un tablou, toata lumea şi-a luat tablouri. Toată lumea avea încredere în investiţiile lui”, a spus Langa.

Martorul a spus că în primavara lui 2013 a fost la Paris, împreună cu Darius Vâlcov, Andrei Ramba, Alexandru Mocanu şi Dan Barbulescu. „Valcov a participat la o licitaţie si a achiziţionat, cred, nişte tablouri”, a spus acesta. O parte din tablouri ar fi fost transportate cu maşina în România, altele au fost trimise prin curierat.

Bogdan Langa a explicat ca a existat un seif in cabinetul unor avocati, iar apoi acel seif a fost mutat în casa deputatului Daniel Barbulescu. „Stiu ca firmele Aceti si Rupiah aparţin lui Andrei Ramba. Firma Bogmar stiu ca este a lui Bogdan Timofte şi a lucrat la City Hotel”, a aratat Bogdan Langă.

Despre contractele fictive

Al treilea martor este afaceristul Cristian Ramba, implicat în firma Plus Confort. Este vorba de firma prin care s-ar fi mascat mai multe sume de bani, pe relaţia cu Tehnologica Radion, controlata de Theodor Berna- cel care a denuntat ca i-ar fi dat mită lui Darius Vâlcov. „Erau contracte fictive, nu au fost duse la îndeplinire. Banii au plecat în continuare ca plăţi pentru alte firme cu care aveam relaţii comerciale”, a spus Cristian Ramba. „Stiam ca nu sunt banii noştri şi că, la un moment dat, trebuiau sa plece către diverse firme”, a precizat Ramba.

„Mi-am dat seama că nu exista <> pe aceste facturi”, a mai spus Cristian Ramba. El a spus că de societate s-a ocupat mai mult fratele sau, Răzvan Ramba. „Fratele meu mi-a spus de aceste facturi ca a fost rugat sa le încheie. Nu mi-a spus exact de ce persoana, dar presupun că de Darius Vâlcov. M-am gandit la dumnealui deoarece la momentul respectiv aveam contracte cu Primaria Slatina. Ulterior, fratele meu mi-a confirmat textual ca Darius Vâlcov a fost persoana care i-a spus sa incheie acele contracte”, a spus Cristian Ramba.

Următorul termen din acest process este pe 13 aprilie, când sunt citaţi mai mulţi martori.

Acuzaţiile DNA

Potrivit rechizitoriului trimis instanţei, în 2009, administratorul unei societăţi comerciale i-a cerut lui Darius Vâlcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, să intervină la factori de decizie de la SC Compania de Apă Olt SA, pentru a câştiga licitaţii de lucrări pentru obiective din Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti. În schimbul intervenţiei sale, omul de afaceri i-ar fi promis lui Darius Vâlcov că îi dă 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără TVA) din contractele de execuţie a lucrărilor.

„Propunerea a fost făcută în contextul în care, în luna noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul «Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt», al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile. În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte, respectiv «Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava», «Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina» şi «Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt»”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

La procedurile de licitaţie pentru atribuirea celor trei contracte, membrii comisiei, la îndemnul lui Darius Vâlcov, ar fi eliminat abuziv din caietul de sarcini unele condiţii de eligibilitate, pentru a favoriza astfel firma omului de afaceri, susţin anchetatorii.

Astfel, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt, pentru mai multe lucrări, în valoare de 78.201.552,15 lei.

Darius Vâlcov şi omul de afaceri ar fi convenit ca sumele de bani promise în schimbul intervenţiei fostului ministru să fie date doar în numerar, în lei şi la sediul firmei. Astfel, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov s-ar fi prezentat periodic la sediul societăţii, unde ar fi primit de la administratorul acesteia, suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranşe de câte 400.000 de lei.

Anchetatorii susţin că Darius Vâlcov primea câte o tranşă de bani „ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii”.

Anturajul lui Darius Vâlcov

Procurorii au stabilit că transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul lui Lucian Petruţ Suşală, Petre Bogdan Timofte, Constantin Cristian Tomescu şi a altor oameni de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale. Aceştia ar fi creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani.

„Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza acestor contracte erau fictive, atestând împrejurări care nu corespund realităţii. Acest mecanism a avut drept rol, pe lângă disimularea sumei de 3.080.000 lei şi transferul bunurilor provenite din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, sub forma unor opere de artă şi sub forma unor servicii, amenajări şi bunuri, în beneficiul unui hotel din municipiul Slatina, pe care inculpatul Vâlcov Bogdan Darius îl deţinea şi controla prin interpuşi”, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Darius Vâlcov mai este acuzat şi că, începând din 2011, a efectuat operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile de primar, senator şi ministru, utilizând informaţii deţinute în virtutea acestora, în legătură cu şapte firme pe care le deţine în fapt şi pe care le administrează, prin interpuşi, obţinând astfel foloase de 2.272.200 de lei.

Potrivit anchetatorilor, Darius Vâlcov ar fi obţinut mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei.

Sursa: adevărul.ro

1 COMENTARIU

  1. Valcov chiar a fost un brand. Unul rau, copiat de multi pulifrici. Uitati-va doar la masinile pulifricilor idioti si veti vedea ca majoritatea au numerele de inmatriculare cu combinatia WZW. Pana la Valcov nimanui nu i-a trecut prin creierul de gaina sa-si inmatriculeze masinile cu aceasta combinatie. Apoi, cine nu avea WZW nu era cool!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here