Olt: Evaziune fiscală de peste un milion de lei descoperită de poliţişti la două firme

Doi bărbaţi sunt cercetaţi de poliţiştii şi procurorii olteni, în dosare separate, pentru prejudicii cauzate statului în valoare de peste un milion de lei. Este vorba de administratorul unei firme din Potcoava şi de un patron din Drăgăşani, judeţul Vâlcea, primul prins cu achiziţii fictive de deșeuri metalice, celălalt cu venituri de sute de mii de lei neînregistrate în contabilitate.

Bărbatul din Potcoava este cercetat de poliţişti pentru că ar fi înregistrat în evidenţa contabilă mai multe achiziții fictive, prejudiciul cauzat statului fiind de peste 750.000 lei. Omul a fost reţinut de oamenii legii.

„La data de 17 martie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, au luat măsura reţinerii pe o perioadă de 24 de ore, împotriva unui tânăr, de 27 ani, din orașul Potcoava, județul Olt, bănuit de comiterea infracțiunii de evaziune fiscală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, comisarul şef Claudia Radu.

În fapt, patronul firmei din Potcoava este bănuit că, în calitate de administrator, a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii achiziţii fictive de deșeuri metalice de la mai mulţi furnizori din ţară, cu scopul de a diminua baza impozabilă și implicit de a prejudicia bugetul de stat. Cei care figurează drept furnizori în evidența contabilă a societății, fie nu și-au declarat livrări și nu își recunosc relațiile comerciale cu această societate, fie figurează ca inactive, neplătitoare de TVA sau radiate, ori administratorii nu au putut fi identificați, fiind cetățeni turci sau chinezi, care nu beneficiază de drept de ședere pe teritoriul României.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională a bărbatului este de de 778.899 lei, reprezentând impozit pe venit.

Sute de mii de lei neînregistraţi în contabilitate

La aceeaşi dată, poliţiştii olteni au mai reţinut un bărbat, de 34 de ani, din Drăgăşani, judeţul Vâlcea, bănuit că nu ar fi înregistrat în evidenţa contabilă mai multe operațiuni comerciale, prejudiciul cauzat statului fiind de peste 350.000 lei.

„Acesta este bănuit că, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, din municipiul Slatina, în anul 2011, nu a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii venituri în sumă de 243.603 lei, rezultate din operaţiunea de comercializare a 74.729 litri motorină, către o societate comercială, din comuna Brebeni”, a precizat ofiţerul de relaţii cu presa al IPJ Olt.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională a bărbatului este de de 365.774 lei, constând în impozit pe profit și TVA datorate bugetului de stat.

Ambii oameni de afaceri vor fi prezentaţi organelor judiciare cu propunere de luare a altor măsuri preventive care se impun, în cauză urmând a se propune emiterea rechizitoriului şi sesizarea instanţei de judecată, potrivit unui comunicat de presă al IPJ Olt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here