Primele „capturi” ale jandarmilor din Olt după scandalul pescarilor amatori cu autorităţile

Primii braconieri prinşi de jandarmi în „exerciţiul funcţiunii” după scandalul dintre pescarii amatori din Olt şi autorităţile în domeniu, acuzate că întreţin braconajul piscicol industrial, sunt doi bărbaţi din Ipoteşti, surprinşi cu ambarcaţiuni şi plase, deşi nu deţineau autorizaţie de pescuit. Anul trecut, efectivele Jandarmeriei Olt au constatat 157 de infracţiuni la regimul piscicol săvârşite de 140 autori cărora li s-au aplicat peste 500 sancţiuni contravenţionale în valoare de peste 100.000 lei.

Cei doi bărbaţi din Ipoteşti au fost depistaţi în timp ce desfăşurau activităţi de pescuit pe râul Olt, fără a deţine autorizaţie în acest sens. Aceştia foloseau ambarcaţiuni din cauciuc şi plase de pescuit confecţionate din material textil şi sintetic, în lungime totală de 390 metri liniari.De asemenea, duminică dimineaţă, în târgul săptămânal din localitatea Câmpu Mare, a fost depistat un bărbat de 42 ani, din localitatea Drăgăşani, judeţul Vâlcea, care comercializa peşte, fără a deţine documente legale.

„În toate cazurile s-au întocmit acte de constatare pentru încălcări ale prevederilor O.U.G. nr. 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura. Documentele întocmite de jandarmi şi bunurile ridicate, au fost predate organelor de urmărire penală competente, pentru continuarea cercetărilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Olt, locotenent-colonelul Emanuel Botan.

În anul 2015, pe timpul executării misiunilor din competenţă, pentru prevenirea şi combaterea faptelor de încălcare a normelor legale instituite în domeniul pescuitului şi acvaculturii, efectivele Jandarmeriei Olt au constatat 157 de infracţiuni la regimul piscicol săvârşite de 140 autori şi aplicat 504 sancţiuni contravenţionale (203 avertismente şi 301 amenzi), în valoare totală de 110.700 lei.

În urmă cu aproape două săptămâni, la o dezbatere publică a pescarilor amatori cu reprezentanţi ai conducerii Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură, acuzaţi că întreţin braconajul piscicol industrial pe râul Olt, colonelul în rezervă Ion Voicu, fost şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Olt, reprezentant al pescarilor amatori, s-a dezlănţuit făcând acuzaţii extrem de grave la adresa organelor de cercetare penale care în ultimii 10 ani, deşi au fost întocmite circa 10.000 de dosare penale întocmite de jandarmi, nu au trimis nici măcar o persoană în faţa instanţei de judecată, deşi în toate cazurile au fost întrunite elementele constituive ale infracţiunii. La întrunire a fost prezent, alături de reprezentanţii ANPA, şi Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

1 COMENTARIU

  1. Din cele 10.000 de dosare facute de jandarmul Ion Voicu 90% sunt cele ale amaratilor care vindeau 1-2 kg de peste la podul de pe raul Olt.Pe adevaratii braconieri nu i-a deranjat cat a fost activ,acum pensionar fiind poate il deranjeaza concurenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here