FOTO Pescari din cinci judeţe au cerut, la Slatina, stoparea pescuitului comercial pe Olt

Peste 200 de pescari amatori, membri ai unor asociaţii din mai multe judeţe, au protestat, miercuri după-amiază, în faţa Prefecturii Olt împotriva pescuitului comercial pe râul Olt. Ei au cerut prefectului şi Jandarmeriei să dispună măsuri pentru stoparea braconajului piscicol şi pentru combaterea evaziunii fiscale din domeniul piscicol, precum şi un control din partea Ministerului Agriculturii în rândul pescarilor comerciali care, potrivit manifestanţilor, ar încălca regulile impuse în autorizaţiile de pescuit. Chiar dacă nu au fost foarte mulţi, protestatarii au dovedit extrem de activi, din repertoriul lor nelipsind scandările înalte şi huiduielile.

Protestul a fost urmarea mai multor demersuri ale oamenilor îndrăgostiţi de pescuit de recreere care nu au avut finalitatea dorită. Înarmaţi cu goarne, portavoci, dar şi cu pancarte care cuprindeau mesaje de genul „Stop pescuitului comercial pe râul Olt”, „Oltul cetăţenilor, sau al braconierilor?”, „Kilometrul şi sepcarul”, „Păduri defrişate, ape desecate”, „Pescuitul comercial, atentat la siguranţa naţională”, manifestanţii din Olt, Dolj, Argeş, Vâlcea şi Mureş au scandat cu putere „ANPA – Demisia”, „Hoţii”, „Noi plătim taxe, voi băgaţi plase”, „Luptăm, luptăm, şi Oltul în apărăm”, „Vrem dreptate”. De altfel, în ciuda vremii potrivnice, manifestanţii au pus la punct un întreg decor din care nu au lipsit plasele de pescuit cu peşte prinse în ele, o barcă cu un manechin reprezentând prezenţa braconierilor pe râu, dar şi beţe de pescuit în care erau atârnate schelete de peşte desenate pe cartoane.

protest-pescari1

Pescarii nemulţumiţi au avut şi suportul celebrului Cezar Avrămuţă, cunoscut și ca „stegarul dac”, un simbol al protestelor din Piața Universității din iarna anului 2012, care a dezvăluit că a copilărit în Slatina şi că printre printre protestatarii pescari se numără şi prieteni ai lui. Între scandări s-au cântat şi cântece patriotice şi s-au rostit discursuri, printre vorbitori numărându-se şi fostul comandant al Jandarmeriei Olt, colonelul Valentin Voicu, dar şi liberalul Marius Bălaşa, care a purtat, ca şi ceilalţi manifestanţi, un ecuson pe care era scris „Nu pescar sportiv, nu membru de partid”.

„Deşi în autorizaţii sunt înscrise locuri de debarcare şi centre de primă vânzare, în teren ele lispesc cu desăvârşire. Drept pentru care cerem ministrului Agriculturii să desfăşoare de îndată un control la Olt, vinovaţii să plătească, iar autorizaţiile de pescuit comercial să fie anulate. În lipsa acestor elemente spuse mai înainte se aduc grave prejudicii atât statului, cât şi cetăţeanului. Statului datorită faptului că cantităţile de peşte, pe specii de peşte, sunt înscrise fictiv, nu reprezintă adevărata podoabă care se extrage din aceste râuri, iar în ceea ce priveşte cetăţeanul este grav afectată siguranţa acestuia, datorită faptului că transportul peştelui se derulează în condiţii total insalubre, în lipsa oricăror mijloace de transport autorizate sanitar. Mesajul nostru este foarte clar, stop pescuitului comercial pe râul Olt”, a spus colonelul Voicu.

protest-pescari

Oamenii au cerut sprijinul prefectului de Olt şi pe cel al jandarmilor pentru restabilirea normalităţii în domeniul pescuitului pe râul Olt.

„Nu ne-am adunat aici cu un scop politic. Ne-am adunat aici pentru a cere public domnului prefect al judeţului Olt, Jandarmeriei Române, prezentă aici, să dea dovadă de corectitudine şi să dispună toate măsurile pentru stoparea braconajului piscicol. De asemenea, îi cerem public domnului prefect ca şi reprezentant al guvernului în teritoriu, să dispună măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale din domeniul piscicol. Poate aşa va auzi şi ANAF-ul. Poate aşa vor şti şi dumnealor că în domeniul pescuitului comercial evaziunea fiscală este una de proporţii”, a spus un protestatar, dând citire unui document de protest.

La un moment dat, în mijlocul pescarilor a coborât prefectul Silviu Neacşu, care a invitat mai mulţi reprezentanţi ai protestatarilor în incinta prefecturii, la discuţii. A fost refuzat, oamenii continuând să scandeze.

În final, după mai bine de o oră şi jumătate de proteste, manifestanţii i-au înmânat prefectului o notă de proteste cu revendicările lor.

„Cu toţii am remarcat că, pe râul Olt, se practică şi s-a practicat braconajul şi pescuitul comercial haotic ce a generat o scădere considerabilă a faunei piscicole. Dacă, acum 20 ani, ne bucuram cu adevărat de partidele de pescuit sportiv, în prezent această plăcere se limitează la o ieşire pe malurile Oltului pentru a observa pescarii comerciali ori braconierii ce-şi întind plasele pe zeci de kilometri. Mai nou, cu toţii ştim că aceştia au făcut o pasiune pentru pescuitul cu aparate electrice. Pe ei nu-i interesează decât decât banii. Nu-i interesează faptul că distrug fauna piscicolă, că sterilizează peştii care au mai rămas şi că copiii noştri n-au ce să mai pescuiască în viitor”, se arată în nota de protest.

protest-pescari2

Oamenii spun că stoparea pescuitului comercial şi braconajului piscicol ar putea face din judeţul Olt o zonă turistică pentru turiştii care iubesc pescuitul recreativ.

„Am semnat o petiţie adresată domnului ministru al Agriculturii prin care i-am cerut să i-a măsuri pentru a fi oprit pescuitul comercial pe râul Olt. Ştiţi care a fost răspunsul ANPA la acestă solicitare? S-a erijat într-un apărător declarat al pescuitului comercial în detrimentul celui recreativ/sportiv (…) Fauna piscicolă trebuie protejată, astfel încât, şi copii noştri să se poată bucura de aceste resursă naturală. Nu suntem barbari să distrugem tot ce avem de la natură: munţi, păduri, terenuri, ape. AJUNGE CU ACEST JAF”, se mai arată în nota de protest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here