VIDEO Slatina: Expoziţie de icoane create de elevii talentaţi de la CNV „Nicolae Titulescu”

Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu” a vernisat, joi, la Biblioteca Judeţean „Ion Minulescu” din Slatina, o expoziţie de icoane pe lemn şi sticlă lucrate de elevii de la clasele de artă ale liceului.

Este vorba de lucrările a 25 de elevi care au lucrat sub coordonarea profesoarei Elena Adriana Vâlcea. Evenimentul, organizat sub egida Consiliului Judeţean Olt, s-a bucurat de o sală plină, dar şi de prezenţa reprezentanţilor conducerii colegiului, directoarea Adina Gruia şi directorii adjuncţi Nicolae Sulger şi Cornel Şerban, ca şi de cea a directorului instituţiei-gazdă, Florian Cârstea.

În deschiderea evenimentului, profesorul coordonator Elena Adriana Vâlcea a oferit publicului detalii din procesul de pregătire a expoziţiei, scoţând în evidenţă talentul şi eforturile copiilor.

„Expoziţia a fost pregătită îndelung, cu mari eforturi din partea copiilor, pentru că avem pictură bizantină, cea pe lemn, care necesită o pictură în şapte etape. Ei au fost receptivi şi au asimilat foarte bine tehnica. Au învăţat foarte bine şi scrisul, am discutat foarte mult despre simbolistica şi despre canoanele acestei picturi, pentru că este o pictură cu o rigurozitate aparte, care îi formează pe viitor ca pictori, ţinând cont că, în istoria artelor româneşti, noi de la pictura bizantină am evoluat spre ceea ce suntem astăzi. Pe lângă această pictură bizantină, am ţinut să le prezint şi tehnica picturii pe sticlă, o tehnică total diferită de prima, dar cu o valoare simbolică la fel de mare în pictura şi educaţia noastră. Este o tehnică inspirată din centrul Europei şi reprezintă personaje desenate într-un alt fel, într-un stil naiv, meşterii populari având o importanţă deosebită în perpetuarea tehnici, astăzi o pictură foarte apreciată de către criticii de artă şi de către noi. Valoarea acestei expoziţii este cu atât mai mare, cu cât aceste picturi sunt realizate de suflete pure”, a spus Elena Adriana Vâlcea.

Şi profesorul coordonator, şi micii autori au primit felicitările celor trei directori ai liceului.

„Felicit copiii, elevii noştri de la Şcoala de Arte, o felicit pe doamna profesoară, care este un cadru didactic de nădejde a şcolii noastre. Noi, familia Nicolae Titulescu, «beneficiem» de talentul copiilor dumneavoastră şi expunem ceea ce ei creează pentru ca toată lumea să se bucure de asta. Parte din expoziţie face parte din «Săptămâna Familiei Titulescu». Deşi suntem diferiţi ca specializări, ca vârstă şi concepţii, ne purtăm ca o familie, simţim ca o familie”, a reliefat directoarea Adina Gruia.

Publicul iubitor de frumos are la dispoziţie vreme de peste o lună pentru a se bucura de lucrările expuse şi care poartă semnăturile elevilor Ştefania Miruna Bălănescu, Alexandra Teodora Bărascu, Francesca Alexandra Constantin, Teodor Valentin Creţu, Ioana Drăguloiu, Daria Miriam Duţan, Maria Giulia Elena Ilie, Vlad Ştefan Gheorghişor, Ana Marian Mihai, Andreeea Olivia Mogoşanu, Banca Georgiana Muşa, Alexandru Natu, Natalia Natu, Maria Ştefania Nedelcu, Sebastian Ionuţ Alexandru Olteanu, Beatrice Elena Preoteasa, Natalia Gabriela Preoteasa, Sofia Mihaela Rusu, Marian Ana Sanda, Alexandru Gabriel Ştefan, Cosmina Marian Trăistaru, Aida Ioana Văncica, Daria Vărzaru, Bianca Maria Vîlceanu, Darius Petru Voicu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here