Primarul din Grădinari, afaceri de familie într-un proiect finanţat din fonduri europene

Primarul comunei Grădinari a transformat un proiect finanţat din fonduri europene cu sute de mii de euro într-o afacere de familie. Este vorba de amenajarea unui cort pentru evenimente festive (nunți, botezuri, zile onomastice etc.) care, plătit din fonduri publice, a fost amplasat pe un teren care ar aparţine familiei primarului comunei, potrivit realitateaoltului.ro. De asemenea, în firma înfiinţată în cadrul proiectului ar lucra mai multe rude ale edilului, potrivit aceleiaşi surse.

Proiectul „Şanse la un viitor mai bun pentru grupurile vulnerabile prin înfiinţarea întreprinderilor sociale!”, derulat în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investește în oameni!”, a fost implementat anul trecut de Asociaţia „Tineri pentru tineri”, în parteneriat cu Primăria Grădinari. Costul proiectului a fost de 120.000 de euro. Toate bune şi frumoase, numai că o asemenea oportunitate pentru comunitate a fost transformată într-o oportunitate personală de primarul localităţii, Mihai Ioana. Astfel, potrivit ralitateaoltului.ro, deşi în documentele proiectului cortul cu pricina figurează pe un teren din strada Decebal nr.55, satul Petculeşti, în realitate el, precum şi celelalte investiţii, sunt amplasate pe teritoriul comunei Ştefăneşti, judeţul Vâlcea, pe un teren care ar aparţine primarului din Grădinari.

„Informaţia a fost confirmată oficial de reprezentanţii DSP Olt şi DSP Vâlcea. Primii au refuzat să facă acolo control la sesizare oficială pe motiv că nu este pe teritoriul judeţului, ceilalţi au confirmat poziţia investiţiei. În plus, ultimii au confirmat şi informaţiile deţinute de noi potrivit cărora, deşi aici se organizează tot felul de petreceri, investiţia fiind pusă în funcţiune, ea nu deţine niciunul dintre documentele prevăzute de legislaţie pentru desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică”, scriu jurnaliştii de la realitateaoltului.ro.

Printre angajaţii care au fost plătiţi cu sume importante de bani drept salarii pe durata implementării proiectului se numără şi membri ai familiei edilului. Astfel, bucătar este ginerele primarului, iar afacerea este administrată de soţia primarului. De asemenea, pe ştatele de plată ale firmei care administrează cortul, SC Popasul Grădinarilor SES SRL, s-ar afla şi nora edilului din grădinari.

„Sumele încasate de primar de pe urma evenimentelor organizate la ,«Popasul Grădinarilor» sunt greu de contabilizat pentru că facturile şi bonurile fiscale lipsesc, evaziunea fiind la ordinea zilei ca şi cum nu ar fi suficient faptul că totul se desfăşoară fără avizele şi autorizaţiile prevăzute de lege. Un alt aspect pe care-l vor avea în atenţie procurorii îl reprezintă achiziţiile făcute în cadrul proiectului. Cei care au răspuns de acest proiect, numiţi de primar, vor trebui să spună de ce au apelat la selecţia de oferte, de ce publicitatea a fost inexistentă şi de ce la bunurile achiziţionate sunt la un preţ aproape dublu decât cel de pe piaţă”, mai arată realitateaoltului.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here