DOCUMENT Deputatul de Olt Florin Iordache vrea liber la nepotisme în Parlament

Trei deputaţi, printre care şi deputatul PSD de Olt Florin Iordache, au depus, 4 mai, la Camera Deputaţilor un proiect de lege privind modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, mişcare prin care se urmăreşte dezincriminarea conflictului de interese în cazul celor care şi-au angajat rudele la cabinetele parlamentare până în anul 2013.

Alături de Florin Iordache, inițiatori ai legii mai sunt Marton Arpad (UDMR) şi Daniel Florea (PSD).

Această iniţiativă legislativă vine după ce Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a descoperit că 54 de parlamentari și-au angajat rudele la birourile parlamentare, iar o parte a acestora au făcut-o înainte de 2013. Unii au fost condamnați la închisoare cu suspendare, iar acum parlamentarii caută să evite, pe viitor,  astfel de pedepse.

Inițiatorii proiectului de lege susțin că dispoziţiile din Statutul deputaţilor şi senatorilor potrivit cărora membrii familiei parlamentarilor ori rudele/afinii până la gradul al III-lea nu pot fi angajaţi în cadrul biroului parlamentar, aşa cum au fost modificate prin Legea nr. 219/2013, nu se aplică retroactiv şi nu produc efecte juridice pentru actele şi faptele juridice încheiate ori, după caz, săvârşite de deputaţi sau senatori înainte de intrarea în vigoare a acestor modificări.

Iniţiatorii legii invocă faptul că în Statutul deputaţilor şi senatorilor din 2006 nu exista această interdicţie pentru angajarea rudelor la cabinetele parlamentare. Prin urmare, s-a încălcat Constituţia când s-au decis sancţiuni, pentru că s-a aplicat o lege retroactiv.

Proiectul de lege trebuie să primească aviz de la Comisia juridică și raport de la Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, având termen până pe data de 18 mai, apoi trebuie votat de plenul comun al celor două camere, fiind un proiect de modificare a statutului.

proiect lege

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here