DSP: În spitalele din Olt au fost descoperite neconformităţi încă din februarie

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt confirmă faptul că probleme de neconformitate ale substanţelor dezinfectante au ieşit la iveală, în spitalele din Olt, încă din februarie – martie, înaintea declanşării scandalului privind substanţele diluate furnizate unităţilor sanitare de firma producătoare Hexi Pharma.

Potrivit unui comunicat remis presei, luni, de către DSP Olt, în perioada februarie – martie Ministerul Sănătăţii a desfăşurat în spitalele din Olt o verificare tematică, 12 dintre cele 64 de probe de laborator recoltate dovedindu-se necorespunzătoare. Cu acest prilej, au fost aplicate zeci de sancţiuni, printre care s-au numărat şi amenzi contravenţionale de peste 8.000 de lei.

„În planul tematic al Ministerului  Sănătăţii, anual, în perioada februarie-martie, se desfăşoară acţiuni de verificare a unităţilor sanitare cu paturi în care se pot preleva şi probe de laborator în cazul unor suspiciuni.

Deficienţele constatate cu ocazia acestor controale sunt remediate în termene impuse de reprezentanţii Direcţiei de Sănătăte Publică şi / sau termene asumate de conducerea unităţilor sanitare cu paturi în care pentru rezolvarea lor sunt necesare alocări de fonduri.

În anul 2016, în acţiunea tematică organizată de M.S., în perioada ianuarie-februarie, au fost recoltate 63 probe de laborator, din care 12 probe au fost necorespunzătoare.

Pentru deficienţele constatate, s-au aplicat un nunăr de 35 sancţiuni, din care: 27 avertismente şi 8 amenzi contravenţionale în valoare de 8.800 RON, inclusiv  termene  de  remediere şi responsabilităţi”, se arată în comunicatul remis de DSP Olt.

Ciudat este că informaţiile furnizate de DSP olt au ajuns în redacţiile publicaţiilor după ce ministrul Sănătăţii a demisionat, luni, din funcţie.

Reamintim că pe lista celor 50 de spitale din Bucureşti şi 22 de judeţe care au iesit prost la controlul efectuat de Ministerul Sănătăţii, care a verificat eficacitatea şi nu concentraţia dezinfectanţilor produşi de firma Hexi Pharma, se află şi două spitale din Olt, Spitalul Judeţean Slatina şi Spitalul Caracal. De altfel, poliţiştii au descins, sâmbătă, însoţiţi de reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, de unde au ridicat probe, dar şi documente financiar-contabile privind achiziţionarea, în ultimii trei ani, a substanţelor dezinfectante produse de firma Hexi Pharma Co SRL. Informaţia a fost confirmată de conducerea unităţii sanitare.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a început urmărirea penală în cazul dezinfectanţilor produşi de firma Hexi Pharma şi folosiţi în spitale, fiind făcute cercetări pentru zădărnicirea combaterii bolilor, falsificarea şi substituirea de produse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here