FOTO / VIDEO Protest spontan cu peste 200 de oi în curtea unei primării din Olt

Un cioban din comuna olteană Movileni a ales să protesteze într-un mod original împotriva autorităţilor locale, care refuză să concesioneze islazul comunei crescătorilor de animale, potrivit legii: el şi-a manifestat nemulţumirea, vreme de două ore, în curtea primăriei, dar nu singur, ci alături de cele peste 200 de oi pe care le deţine. Omul spune că va protesta, astfel, zilnic, până când solicitările sale vor avea efect asupra mai-marilor comunei.

Originalul protest s-a petrecut vineri, când, dis-de-dimineţă, funcţionarii primăriei s-au pomenit cu peste 200 de oi mânate de cioban în curtea insituţiei. Contactat de OLT-ALERT, proprietarul animalelor, Dan Pârvan, spune că a ales să îşi manifeste nemulţumirea în acest mod după mai mulţi ani în care a tot solicitat autorităţilor locale să îi concesioneze o parte din islazul comunei, aşa cum prevede legea. Cererile sale s-au lovit însă de fiecare dată de un refuz categoric al celor ce conduc localitatea, deşi solicitările omului sunt susţinute de lege.

„Am avut un protest spontan împotriva primăriei. Eu si tatăl meu avem o mică afacere de familie, deţinem 210 capete de animale. Am deţinut mai multe capete în trecut, dar, nefiind susţinuţi, am micşorat numărul animalelor. Până anul trecut ne puteam lua de la APIA subvenţia pe cap de animal fără să ne ceară adeverinţă asupra locului unde păşunăm. Acum se cere această adeverinţă. Am cerere depusă de patru ani de zile la Primăria Movileni, la domnul primar Sorin Toma şi nu vrea să îmi concesioneze, nu vrea să îmi arendeze, nu vrea nimic. El o ţine una şi bună că mi-a dat răspuns la cerere că nu aprobă consiliul local. Eu am fost şi la domnul prefect. Vreau să mi se atribuie păşunat conform numărului de animale, aşa cum scrie în lege”, a declarat, supărat, ciobanul din Movileni.

protest cioban movileni

Primarul localităţii, Sorin Toma, a confirmat cele susţinute de localnic, arătând însă că vina aparţine consiliului local. „Noi am răspuns oficial cererii domnului Pârvan, arătându-i că nu primăria, ci consiliul local se opune concesionării islazului. Nu s-a concesionat nimic, păşunea este întreţinută de noi, cu bani din bugetul local. Deci solicitările acestea au ajuns în consiliul local care le-a respins”, a spus primarul comunei.

protest cioban movileni4

Potrivit OUG 34/2013, primăriile sunt obligate ca, în baza hotărârilor consiliilor locale, să concesioneze sau să închirieze pajiştile crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice. „Pentru punerea în valoare a pajiştilor aflate în domeniul public al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor şi pentru folosirea eficientă a acestora, unităţile administrativ-teritoriale, prin primari, în conformitate cu hotărârile consiliilor locale, în baza cererilor crescătorilor de animale, persoane fizice sau juridice având animalele înscrise în RNE, încheie contracte de concesiune/închiriere, în condiţiile legii, pentru suprafeţele de pajişti disponibile, proporţional cu efectivele de animale deţinute în exploataţie, pe o perioadă de maximum 5 ani”, se arată, la articolul 9, alineatul 1, în ordonanţă.

Potrivit aceluiaşi act normativ, „Consiliile locale ale comunelor, oraşelor, respectiv ale municipiilor vor dispune cu privire la iniţierea procedurii de concesionare/închiriere până la data de 1 martie a fiecărui an, în baza hotărârii consiliului local al comunei, oraşului, respectiv al municipiului”.

Cu toate acestea, în şedinţa ordinară din luna martie a consiliului local, aleşii localităţii au respins concesionarea/închirierea islazului comunal, adoptând în acest sens un act normativ. Explicaţiile consilierilor sunt halucinante, aceştia motivând refuzul de a aplica legea prin faptul că ne aflăm într-un an electoral, potrivit secretarei comunei, Ana-Maria Şerban.

Unul dintre aleşii comunei care s-a opus majorităţii susţine că le-a atras atenţia colegilor săi asupra că încalcă legea.

„Eu le-am spus colegilor mei că nu contează că e an electoral sau nu, că trebuie să fim în primul rând de partea legii. Nu m-au ascultat, vorbesc de majoritatea consiliului. I-am spus şi primarului să se implice, să cheme oamenii care cresc animale şi să le spună să înfiinţeze o cooperativă căreia să i se concesioneze păşunea. Oamenii luau păşunea, o întreţineau pe cheltuiala lor, aşa cum prevede legea. Nu s-a vrut, s-au pierdut şi se pierd în continuare banii pentru păşunat de la APIA”, a declarat consilierul Constantin Şerban, care s-a abţinut la votul prin care legislativul comunei a refuzat să respecte legea.
protest cioban movileni1
Ciobanul protestatar spune că zilnic se va afla cu oile în curtea primăriei, până când problema sa va fi rezolvată. Mai mult, el spune că v-a depune la Direcţia Naţională Anticorupţie o plângere împotriva autorităţilor comunei. „Lucrurile nu vor rămâne aşa. Deja am fost contactat de mai mulţi crescători de animale din comună care au auzit de protestul meu şi care vor să vină alături de mine”, a mai spus Dan Pârvan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here