DOCUMENT Apa, pericol public în Balş. Operatorul de apă-canal funcţionează ilegal

Apa furnizată în Balş pentru consum este de ani buni un pericol public. Nişte teste efectuate recent în laboratorul Direcţiei de Sănătate Publică au indicat un nivel al nitriţilor de peste 20 de ori peste limita maximă admisă. Primăria oraşului şi operatorul local de apă-canal se află de circa două săptămâni în posesia acestei informaţii şi au ascuns rezultatele testelor. În plus, operatorul care se ocupă de alimentarea cu apă şi de canalizarea oraşului funcţionează în afara legii, fără autorizaţie de la Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare (ANRSC) şi de la Direcţia de Sănătate Publică Olt.

Pericolul pe care apa aşa-zisă potabilă îl reprezintă pentru sănătatea populaţiei a fost făcut cunoscut, luni, într-o conferinţă de presă, de candidatul PSD la funcţia de primar al oraşului, Cătălin Rotea. Acesta susţine că problema a fost pusă în discuţie într-o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) şi că ea era cunoscută şi de autorităţile din Balş, inclusiv de conducerea companiei care se ocupă de furnizarea locală a apei, SC Apă Canal Olteţul SRL, însă totul a rămas secret. Povestea a ieşit la iveală după ce un agent economic a cerut două teste privind calitatea apei potabile. Rezultatele l-au uimit pe proprietarul firmei.

„În data de 10 mai 2016, unul dintre agenţii economici din Balş a trimis către laboratoarele autorităţilor competente din judeţul Olt o serie de probe de apă care proveneau din reţeaua publică a oraşului Balş. Rezultatul testelor, şi s-au făcut două teste, nu corespund prevederilor Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile. Nitriţii sunt peste limita maximă admisă, care e de 0,5 miligrame pe litrul de apă. În urma analizelor au rezultat peste opt miligrame/litru/apă. Cea de-a doua analiză a dat un rezultat de şapte miligrame pe litru de apă. Respectivul agent economic şi-a oprit activitatea pentru că n-a vrut să folosească apa respectivă la produsele pe care le comercializează şi-a remediat deficienţele. A cumpărat pe cont propriu o instalaţie de neutralizare a nitriţilor şi îşi va relua activitatea. Dar marea problemă este că, în momentul de faţă, şi nu aş vrea să nominalizez, este un agent economic care face alimentaţie publică. Şi numele lui a fost prezentat pentru că a existat o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în care s-au prezentat aceste aspecte. Eu de acolo am informaţiile, erau publice”, a declarat candidatul PSD.

Cu alte cuvinte, operatorul de apă-canal al oraşului Balş, Apă-Canal Olteţul SRL, furnizează, în momentul de faţă, apă improprie consumului uman şi animal, oamenii consumând o apă cu o concentraţie a nitriţilor de peste 20% peste limita maximă admisă.

„Ce produc nitriţii? Boli hepatice şi cancer şi mult mai multe afecţiuni ale organismului. Sunt foarte responsabil cu ceea ce spun şi am aşteptat ca în ultimele două săptămâni primăria sau operatorul local de apă să ducă acest mesaj la oameni şi să genereze o campanie de informare a oamenilor pentru că apa pur şi simplu nu este bună de băut. Nu este campanie electorală, nu este propagandă. Este o vină care a fost generalizată de-a lungul ultimelor mandate ale primarilor, dar normal că se răsfrânge asupra conducerii actuale a primăriei şi asupra conducerii actuale a operatorului de apă. Cred că nici unul dintre noi nu şi-ar permite să dea copilului să bea apă în care nitriţii sunt de peste 20 de ori peste limita admisă”, a reliefat Cătălin Rotea.

Mai mult, acesta susţine că atât primăria, cât şi furnizorul de apă cunosc această problemă mai demult, dar au ales s-o ţină ascunsă de urechile populaţiei, indiferent de consecinţă. Rotea merge mai departe şi afirmă că a fost abordat de un reprezentant al consucerii SC Apă Canal Olteţul SRL, care i-a sugerat ca, la rândul lui, să ţină totul secret.

„Acum câteva zile, chiar în faţa sediului am fost abordat de cineva din conducerea operatorului de apă care mi-a spus că nu e bine să împrăştiem nişte zvonuri prin oraş că vom opri apa, că nu e bine să panicăm lumea că apa nu e bună de băut, că, până la urmă, şi citez, «de 30 de ani apa e proastă în Balş şi n-a murit nimeni». Deci cam ăsta e genul de responsabilitate pe care directorul de la Apă-Canal Olteţul îl are faţă de oamenii care îi plătesc salariul. Nu se va opri apa în Balş, nu avem intenţia să oprim apa, nu avem intenţia să cerem asta. Pentru că apa poate fi folosită pentru spălat. Dar pentru consumul uman, pentru gătit, nu poate fi folosită. Şi îmi pare rău că a trebuit să vin s-o spun eu, după două săptămâni în care primăria a avut la cunoştinţă pentru că a exitat o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Putea să se intereseze la laborator să vadă probele, dar a dat dovadă de foarte multă iresponsabilitate şi eu aş considera-o, şi nu mă feresc de vorbele mari, un genocid la adresa bălşenilor. E adevărat, nu a murit nimeni din apă, că nu bei un pahar de apă şi cazi din picioare, dar vă daţi seama în ultimii ani aceşti nitriţi cât de mult rău au făcut sănătăţii copiilor, bătrânilor, de fapt tuturor locuitorilor Balşului!”, a povestit Cătălin Rotea, care a vorbit şi despre soluţia care ar putea rezolva problema: „Profit de această ocazie să îi înştiinţez pe toţi bălşenii că prima mea prioritate, dacă îmi vor acorda votul lor de încredere, este achiziţa unei instalaţii de neutralizare a nitriţilor, aşa cum a făcut agentul economic. E adevărat că agentul economic are o conductă de apă şi costul e mai mic, primăria are nevoie de costuri mai mari. Dar nu cred că putem să economisim vreun ban dacă sacrificăm sănătatea şi viaţa bălşenilor. Prima mea prioritate va fi să achiziţionăm o instalaţie de neutralizare a nitriţilor care să facă posibil ca apa să se încadreze în limitele maxime admise, să fie potabilă”, a concluzionat Cătălin Rotea.

Contract atribuit ilegal

Este bine de ştiut, mai ales în contextul problemei legate de apă, că SC Apă Canal Olteţul SRL, înfiinţată anul trecut de Consiliul Local Balş printr-un act normativ, HCL 75/2015, se ocupă de furnizarea apei şi de colectarea apei uzate în afara cadrului legal, pentru că, la un an de la înfiinţare, compania funcţionează fără să fi obţinut în prealabil autorizaţie de funcţionare de la Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor Comunitare (condiţie obligatorie), şi nici de la Direcţia de Sănătate Publică. Mai mult, Primăria Balş i-a atribuit ilegal contractul de prestări servicii. Atribuirea directă a contractului era posibilă doar dacă SC Apă Canal Olteţul SRL avea 100% capital public. Dar nu este aşa, pentru că societatea figurează la Registrul Comerţului cu 99 de părţi sociale deţinute de consiliul local şi cu 1% capital privat. Acest procent minim a fost deţinut, iniţial, de SC Salubris SA, uletrior fiind preluat de o persoană fizică. În acest context, pentru atribuirea contractului primăria trebuia să organizeze licitaţie publică, lucru care nu s-a întâmplat. Să mai spunem că pentru funcţia de director al companiei a fost aleasă o rudă a primarului în funcţie, Mădălin Teodosescu, respectiv Ionuţ Fumureanu.

hotarare bals

 

hotarare bals1

Actul normativ de înfiinţare a SC Apă Canal Olteţul SRL

În cazul celui din urmă, Rotea îi cere public demisia de onoare „pentru iresponsabilitatea de care a dat dovadă. E un gest de demnitate pe care poate să-l facă în faţa bălşenilor”.

În cazul primarului, se teme să nu cadă în derizoriu solicitându-i demisia, pentru că, sugerează el, nu mai este nevoie de o demisie: „Dacă aş cere şi demisia primarului, cumva m-aş duce în derizoriu, Mai e doar o săprămână până la alegeri şi cred că bălşenii ştiu bine ce au de ales. Şi ei, prin propria lor conştiinţă, vor decide”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here