Caravana „Filme pentru liceeni” revine în Slatina. Unde şi când vor rula producţiile

După succesul avut în 2015, caravana proiectului “Filme pentru liceeni” revine pentru profesorii și liceenii din Slatina. Catalogul filmelor bune se deschide la ”Mustang” și ” Trăiește din plin”: alte două producții demne de consemnat în topul preferințelor tinerei generații! Evenimentele din acest an vor avea loc la Colegiul Naţional „Ion Minulescu”.

Cadrele didactice și elevii colegiului vor viziona  ”Mustang”, un film nominalizat la premiile Oscar și filmul  ”Trăiește din plin”. La finalul proiecțiilor, liceenii vor lua parte la dezbateri despre tematicile sociale și cinematografice aferente fiecărui film. Discuțiile se vor extinde la sala de clasă, pe baza unui Ghid Educativ cu planuri de lecție aplicate pentru profesori și elevi. Astfel, profesorii vor recurge la o metodă alternativă și interactivă de predare a unor subiecte relevante pentru societatea autohtonă.

Filmul ”Mustang” va fi difuzat în ziua de 1 iunie și prezintă povestea a cinci surori de nedespărțit: Lale, Nur, Ece, Selma și Sonay. Undeva într-un sat din nordul Turciei, pe la începutul verii cele cinci surori se întorc acasă de la școală, jucându-se, cu inocență, cu niște băieți. Presupusa indecență a jocurilor lor stârnește un scandal cu consecințe neprevăzute. Încetul cu încetul, casa familiei celor cinci se transformă într-o închisoare, orele de la școală sunt înlocuite de ore de menaj și încep să fie aranjate căsătorii. Însuflețite de aceeași dorință de libertate, cele cinci surori eludează restricțiile care le sunt impuse.

Printre subiectele abordate în discuție se numără egalitatea și stereotipurile de gen, iar profesorii vor  aprofunda la clasă lecția de educație prin film, intitulată Cinema la Feminin. Această lecție abordează, pe de o parte, reprezentarea și imaginea femeilor în cinema, iar pe de altă parte, locul acordat femeilor în domeniul cinematografiei.

A doua zi de proiecții, 2 iunie, aduce în atenția elevilor și profesorilor filmul ”Trăiește din plin/La vie en grand”. Adama, un adolescent de 14 ani locuiește cu mama lui într-un apartament mic de două camere din suburbiile pariziene. Nu este un elev strălucit, deși are potențial mare. Împreună cu Mamadou, care este mai tânăr decât el, Adama încearcă să schimbe traiectoria vieților lor de până acum. După proiecție, dezbaterea va viza inegalitatea socială, traficul de droguri, importanța educației și a profesorilor și rolul alegerilor pe care le facem în viața noastră. Lecția de cinema o să îi ducă pe elevi pe ”planeta cinema” și vor vedea cum de-a lungul timpului, filmul a fost o punte de legătură între diferite culturi.

În 2015, pe parcursul a 2 luni, proiectul a adus împreună peste 6.673 de liceeni și 393 de profesori din 13 orașe din țară, care au vizionat și dezbătut despre cele două filme europene ”Keeper” și ”Keep Rollin”. Cu siguranță, Filme pentru liceeni este un proiect de la care nimeni nu absentează.

Sub sloganul „Filmele bune se cunosc din școală”, scopul proiectului „Filme pentru liceeni” este de a crește gradul de cultură cinematografică și de a promova educația prin film în școlile din România. Asociația Culturală Macondo împreună cu partenerul său elvețian, Asociația Lanterna Magică, vor pune la dispoziția participanților un plan de lecții pentru predarea de noțiuni cinematografice și sociale la sala de clasă, după vizionarea filmului.

Înființată în 2007,  Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distribuția de filme de artă pe piața din România.

Lanterna Magică este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, cu o existență de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here