Fost deputat de Olt, reţinut joi de procurorii DNA pentru luare de mită

Fostul deputat de Olt Alexandru Ciocâlteu, fost membru PRM, PD, apoi PDL, a fost reţinut, joi seară, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru luare de mită, infracţiune săvârşită în perioada în care a ocupat funcţia de manager al Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București, informează OLT-ALERT. El a fost reţinut la pachet cu medicul Petruţa Lazăr, care a ocupat aceeaşi funcţie înainte ca la conducerea spitalului să vină Ciocâlteu.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus, joi, punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 2 iunie 2016, a inculpaților Petruţa Lazăr, la data faptelor manager, ulterior director economic al Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită, şi Alexandru Ciocâlteu, la data faptelor manager al aceluiaşi spital, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cursul anului 2008, în urma unei înțelegeri prealabile, inculpata Petruța Lazăr , în calitate de manager interimar, i-a pretins unei persoane ca,, după încheierea unui contract între Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan” București și firma reprezentată de respectiva persoană, acesta din urmă să îi dea, cu titlu de mită, un procent de 5 % din valoarea contractului.

Ca urmare, începând cu luna ianuarie 2009 până în august 2010, inculpata Lazăr Petruța a primit de la respectiva persoană, cu titlu de mită, suma de 20.000 lei lunar, în total 480.000 lei pentru a facilita încheierea și derularea contractului de mai sus (inclusiv efectuarea plăților către firma respectivă și încheierea de acte adiționale). În perioada primirii banilor cu titlu de mită, Lazăr Petruța a ocupat funcția de manager al spitalului și ulterior pe cea de director financiar”, se arată într-un comunicat al DNA.

Ulterior, după înlocuirea lui Petruța Lazăr din funcția de manager al spitalului cu Alexandru Ciocâlteu, acesta din urmă, la rândul său, i-a pretins aceleiași persoane și a primit, lunar, cu titlu de mită, suma de 40.000 lei, pentru derularea aceluiaşi contract, inclusiv pentru semnarea de acte adiționale și efectuarea plăților, în total 2.880.000 lei.

„Banii au fost primiți de către Ciocâlteu Alexandru din februarie 2011 (scăzând cele 6 luni în care banii au fost primiți de inculpata Lazăr Petruța) până în noiembrie 2013 inclusiv. Inculpatul Ciocâlteu Alexandru i-a comunicat persoanei că o parte din suma de bani o va remite lui Lazăr Petruța, aceasta ocupând în acel moment funcția de director economic. Astfel, în perioada 2011 – 2013, inculpata Lazăr Petruța a primit de la inculpatul Ciocâlteu Alexandru diferite sume de bani, cunoscând că acestea provin de la persoana respectivă, inculpata semnând în acea perioadă documente care vizau relația contractuală a spitalului cu firma respectivă”, se mai arată în comunicatul DNA.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, cei doi urmând a fi prezentați la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

ciocalteu

Alexandru Ciocâlteu a fost deputat de Olt în perioada 2004 – 2008. El a fost ales în această demnitate pe listele PRM. Ciocâlteu a părăsit acest partid în 2005, când a rămas deputat independent până în 2006. A devenit apoi membru al Partidului Democrat, ulterior membru al Partidtului Democrat Liberal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here