FOTO / PNL Olt, campanie ILEGALĂ: Materiale defăimătoare la adresa contracandidaţilor

Mai mulţi simpatizanţi şi membri ai Partidului Naţional Liberal din Olt au răspândit, în noaptea de vineri de sâmbătă, în mai multe localităţi din judeţ, materiale electorale cu caracter defăimător la adresa candidaţilor PSD, dar şi la adresa candidaţilor altor partide. În unele cazuri materialele au fost aruncate în curţile oamenilor după încheierea campaniei electorale. Reprezentanţii PSD au depus sesizări la circumscriipţile electorale şi plângeri la Poliţie.  

Este vorba de pliante care cuprind imagini ale contracandidaţilor pe o faţă, iar pe verso anumite imobile, case şi apartamente, sugerându-se că acestea ar aparţine respectivilor candidaţi, majoritatea dintre ei primari în funcţie sau foşti primari, şi că respectivele imobile ar fi fost cumpărate cu bani provenind din fonduri publice. Imobilele din imagini sunt însă fictive, cel mai probabil descărcate de pe internet, pentru că ele apar pe mai multe pliante cu candidaţi diferiţi. Imaginile candidaţilor sunt însoţite de acuzaţii de furt, corupţie, aroganţă, jaf şi hoţie, strategie prin care autorii faptelor încearcă să convingă populaţia să nu-i mai voteze.

Printre localităţile în care s-au sesizat astfel de nereguli se numără comunele Mărunţei, Rusăneşti, Pârşcoveni, Fălcoiu şi Coloneşti. La Coloneşti, candidatul PSD şi echipa sa au surprins o astfel de acţiune în desfăşurare, identificând persoanele care distribuiau materiale defăimătoare la adresa sa. El a depus sesizare la circumscripţia electorală şi plângere la Secţia Rurală de Poliţie Coloneşti.

campanie ilegala1

Reprezentanţi ai PSD Olt suspectează însă Poliţia că ar încerca să muşamalizeze aceste cazuri pe considerentul că oamenii legii nu au trecut imediat la verificarea aspectelor sesizate şi că Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt nu ar fi fost sesizat de poliţiştii din zonele respective pe acest subiect.

Pe de altă parte, comisarul şef Marian Scaete, şeful Poliţiei Scorniceşti, în subordinea căreia se află secţia din Coloneşti, a declarat că subordonaţii săi au demarat verificări. „Secţia Rurală de Poliţie Coloneşti a înregistrat o plângere din partea fostului primar al comunei, Stan Nicolae, care reclamă că au fost aruncate prin diferite curţi din comună înscrisuri cu caracter defăimător la adresa sa. Astăzi de dimineaţă (sâmbătă, 4 iunie – n.r.) l-am trimis acolo pe comisarul şef Ioana să verifice aceste aspecte şi aştept date şi informaţii de la faţa locului, ca apoi să acţionăm în consecinţă”, a declarat, pentru OLT-ALERT, comisarul şef Marian Scaete.

Potrivit unor surse locale, la Coloneşti astfel de materiale ar fi fost aduse cu mai multe autoturisme printre care s-ar număra o Skoda Octavia cu număr de înmatriculare DJ-22-UTR, de culoare gri metalizat, care ar aparţine unuia dintre angajaţii fostului viceprimar al Slatinei Gabriel Diaconu, condamnat la închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, pedeapsă ispăşită. Printre cei identificaţi de locainici că ar fi răspândit pliante cu caracter defăimător s-ar număra şi candidatul PNL la funcţia de primar al comunei.

Prin astfel de materiale denigratoare liberalii nu au vizat doar candidaţi ai PSD, ci şi ai altor partide. Printre persoanele atacate se numără, de pildă, şi primarul comunei Slătioara, Savu Ciocârlan, candidat pentru încă un mandat din partea UNPR.

savu1

Faţă

savu2

Verso

Potrivit articolului 65, alineat (6) din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, „în campania electorală sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică, precum şi ofensă publică adusă simbolurilor religioase”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here