VIDEO/Omul de afaceri Barbu Văduva şi-a transformat propria conferinţă de presă în bâlci

Ca reacţie la un articol de presă publicat în Gazeta Nouă sub titlul „Afacerea «Pepiniera» de la Slătioara, bombă cu ceas pentru zeci de familii”, proprietarul terenului de pe fosta pepinieră, Barbu Văduva, a organizat, joi, o conferinţă de presă în care a cerut jurnaliştilor prezenţi să-l ajute să îşi redobândească credibilitatea publică în ceea ce priveşte legalitatea afacerii de la Slătioara, care ar fi fost afectată de articolul cu pricina. Problema este că nu a pus nimeni la îndoială legalitatea afacerii. În plus, întâlnirea cu jurnaliştii a fost transformată de organizator într-un bâlci din care n-au lipsit anumite apelative, acuzaţiile la adresa unui alt proprietar de teren care ar fi comandat articolul în discuţie, ironiile cu tuşă groasă la adresa unora dintre jurnaliştii prezenţi, refuzul de a răspunde unor întrebări puse de ziarişti etc. Dincolo de ambiguitatea exprimării şi lipsa unui punct de vedere clar, cireaşa de pe tort a fost reprezentată de declaraţia sa că, în definitiv, nici nu a citit personal articolul incriminat, ci că i l-ar fi citit cineva la telefon.

Deşi întâlnirea cu jurnaliştii a fost organizată ca reacţie la articolul citat şi pentru exprimarea unui punct de vedere care să demonteze subiectul tratat în articol, Barbu Văduva a avut un discurs prolix, cu derapaje serioase de la tema propusă care i-a făcut pe jurnaliştii prezenţi să ceară nenumărate lămuriri. În debutul conferinţei de presă, Văduva a povestit, lung, istoria terenului şi a modului în care a intrat în posesia lui cel de la care a cumpărat, ulterior, el. A continuat cu acuzaţia că un proprietar de teren vecin cu suprafaţa pe care o deţine Barbu Văduva are legătură cu publicarea articolului publicat în Gazeta Nouă, povestind cu lux de amănunte litigiul pe care cei doi l-ar avea.

Pe parcurs, el a recunoscut că nici nu cunoaşte publicaţia în care a apărut articolul care îl nemulţumeşte şi că, de fapt, nici nu a citit personal articolul, că cineva i l-ar fi citit la telefon. Clar a spus doar că cei care au cumpărat terenuri de la el pe suprafaţa deţinută în Slătioara i s-au plâns că, în urma articolului publicat în care se scrie despre existenţa unui proces în instanţă, le este teamă că îşi vor pierde proprietăţile dobândite prin vânzare-cumpărare.

Clară a fost şi următoarea lui rugăminte către presa locală: „Dumneavoastră, cu ştiinţa dumneavoastră de jurnalişti, să ajutaţi un mic om de afaceri ca mine, Văduva Barbu, să reintre în seriozitate faţă de clienţii cărora le-am vândut terenurile, pentru că ceea ce scrie domnu’ (autorul articolului – n.red.) nu este serios”, după cum au fost şi ironiile cu tuşă groasă la adresa unora dintre jurnaliştii prezenţi.

Mai puţin clare, ba chiar suspicioase, au fost refuzurile omului de afaceri de a răspunde unora dintre întrebările puse de ziarişti.

Sursa supărării

Articolul despre care Barbu Văduva susţine că nu l-a citit personal arată, de fapt, că contractul prin care omul de afaceri ieşean Ioan Zapodeanu a cumpărat dreptul succesoral asupra terenului de 50 de hectare de la moştenitoarea suprafeţei, judecătoarea Camelia Acrîşmăriţei, a fost încheiat cu încălcarea prevederilor legale, drept pentru care judecătoarea a şi fost condamnată la închisoare cu suspendare, pentru conflict de interese şi incompatibilitate, pentru că cel căruia îi vânduse dreptul succesoral era parte într-un proces judecat chiar de ea. Motiv pentru care a şi fost dată afară din magistratură. Ulterior, Agenţia Naţională de Integritate a cerut în instanţă şi anularea contractului, Curtea de Apel Suceava constatând, în 2013, „nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare de drept succesoral nr. 1693/26.07.2007 încheiat între pârâţi”.

Cumpărătorul terenului a făcut recurs la Înalta Curtea de Justiţie şi Casaţie care, luna trecută, a casat sentinţa recurată şi a trimis cauza spre competentă soluţionare la Judecătoria Iaşi. Prin urmare, în articol se specifică faptul că neliniştile celor care au cumpărat terenuri pe suprafaţa cu pricina sunt întemeiate. În articol se mai arată că de retrocedarea terenului cumpărat de Zapodeanu s-a ocupat însuşi Barbu Văduva, în calitate de mandatar al primului, procesul retrocedării generând un adevărat scandal între mandatar şi autorităţi, lucru recunoscut de acesta din urmă la întâlnirea de joi cu jurnaliştii, şi că Barbu Văduva a devenit ulterior unic proprietar al terenului. Niciun atac, aşadar, la adresa legalităţii întregii afaceri şi la cea a seriozităţii omului de afaceri. Comportamentul acestuia în cadrul întâlnirii cu jurnaliştii este singurul care îi pune la îndoială buna-credinţă şi seriozitatea pe care o reclamă, aşa cum reiese şi din materialul video de mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here