Medicul şef al CAS Olt, doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi fals

Medicul şef al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, Ortanţa Ciobanu, a fost condamnată, joi, de Tribunalul Olt, la doi ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care a fost judecată pentru luare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Sentinţa nu este definitivă. 

Pentru infracţiunea de luare de mită, Ortanţa Ciobanu a primit pedeapsa principală de doi ani de închisoare, iar pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată instanţa a condamnat-o pe inculpată la doi ani de închisoare. Cele două pedepse au fost contopite, medicul-şef al CAS rămânând numai cu pedeapsa principală de doi ani. Instanţa a dispus, apoi, suspendarea pedepsei.

Totodată, inculpatei i se aplică şi pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi, printre care dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii – pedeapsă, de asemenea, suspendată pe perioada aplicării pedepsei principale.

În plus, instanţa a dispus confiscarea sumei pe care Ortanţa Ciobanu a primit-o ca mită şi plata cheltuielilor judiciare statului în valoare de 1.500 de lei.

Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

Ortanţa Ciobanu a fost trimisă în judecată în ianuarie 2016 de către procurorii DNA Craiova, fiind acuzată de opt acte materiale la capitolul luare de mită şi de şase acte materiale în ceea ce priveşte infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada aprilie – iunie 2012, inculpata Ortanța Ciobanu, în calitate de medic – profesor în cadrul Școlii Postliceale Sanitare Slatina, deținând și funcția de director executiv adjunct în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Olt, a pretins și primit suma totală de 2.300 lei de la opt elevi înscriși la examenul pentru obținerea certificatului de competențe profesionale nivel III avansat -specializarea asistent medical generalist – sesiunea august 2012, desfășurat în cadrul unității de învățământ.

„Concret, inculpata, având și calitatea de îndrumător de proiect, le-a predat persoanelor respective lucrări deja finalizate și a completat necorespunzător fișele de evaluare a proiectelor (părțile I-III). În contextul derulării urmăririi penale în cadrul acestui dosar penal, aflat la momentul respectiv pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt (declinat ulterior la DNA), intenționând să prezinte o justificare licită sumelor de bani necuvenite pretinse și primite de la elevi în schimbul predării de proiecte deja finalizate, inculpata Ciobanu Ortanța a falsificat 6 facturi și chitanțele aferente, în care a atestat, în mod nereal, faptul că ar fi primit sumele de câte 300 lei de la trei eleve pentru acordarea de consultanță în cadrul Cabinetului individual de psihologie «Ciobanu Ortanța»”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.

La scurt timp după ce a fost trimisă în judecată, Ortanţa Ciobanu a fost suspendată din funcţia de medic şef al CJAS, potrivit legii, până la pronunţarea sentinţei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here