Parangheliile de pe Grădişte, un coşmar pentru cetăţenii din zona istorică a Slatinei

Cetăţenii care locuiesc în partea istorică a Slatinei se plâng de zgomotul infernal generat de petrecerile organizate în cortul de pe Dealul Grădişte care aparţine firmei Rubinstein Holding SRL, controlată de omul de afaceri Cristian Ghenciu, cel care administrează, în concesiune, şi pieţele agroalimentare din municipiul-reşedinţă de judeţ.

În ultima vreme, Primăria Slatina a primit mai multe plângeri din partea celor care nu se pot odihni noaptea ori de câte ori în cortul de pe Dealul Grădişte este organizată o nuntă sau  o petrecere cu fiţe. La rândul ei, primăria a somat firma lui Ghenciu, punându-i în vedere că asemenea evenimente festive trebuie organizate cu respectarea Legii 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii si linistii publice. Somaţiile s-au întors însă aşa cum au plecat, pentru că „adrisantul” ori a fost de negăsit la sediul firmei, ori a refuzat pur şi simplu să le primească. Drept pentru care următorul pas al administraţiei publice locale ar urma să fie aplicarea unei sancţiuni, conform legii.

Nu este pentru prima oară când afacerile lui Cristian Ghenciu atentează la ordinea şi liniştea publică. Valuri de nemulţumiri au apărut şi din partea proprietarilor de apartamente care locuiesc în blocurile de pe strada Aleea Macului, cea care asigură accesul populaţiei spre Piaţa Zahana şi care vreme de doi ani a fost aproape blocată de zecile de chioşcuri ale comercianţilor ce-i plăteau taxă lui Ghenciu. Protestele repetate ale oamenilor au dus la decizia consiliului local şi a primăriei de a-i muta pe comercianţii din Aleea Macului într-o altă zonă, adiacentă străzii Textilistului.

Cristian Ghenciu face parte din grupul de afacerişti care s-au bucurat de generozitatea suspectă a fostului primar al Slatinei Darius Vâlcov. De altfel, administrarea tuturor pieţelor agroalimentare şi a târgului de săptămână din Slatina este o afacere extrem de bănoasă primită cadou de cealaltă firmă a lui Ghenciu, SC Prima Piaţă 2000 SRL, de la Administraţia Vâlcov, care în 2010 a decis că este cazul ca primăria să externalizeze acest important serviciu. Afacerea de pe Dealul Grădişte are, şi ea, povestea ei. Terenul de 5.000 de metri pătraţi pe care este amenajat imensul cort a fost pus în vânzare, împreună cu alte trei loturi, în 2010, după ce a fost siluită legislaţia de mediu, pentru că zona era declarată „arie de protecţie specială avifaunistică”, parte componentă a Sitului ROSPA 0106 – Valea Oltului Inferior, aşa că schimbarea categoriei de folosinţă a terenului din arie protejată în curţi construcţii a fost făcută cu încălcarea legii. Terenul nu i-a fost vândut direct firmei controlate de Ghenciu, ci a trecut mai întâi, contra unei sume modice, pe la SC Rupiah SRL, o altă firmă-satelit a grupului de interese creat de Vâlcov în Slatina. Ulterior, terenul a fost achiziţionat de Rubinstein Holding SRL.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here