Sute de pietoni din Olt, sancţionaţi de poliţişti pentru nerespectarea normelor rutiere

Sute de pietoni, dar şi câteva zeci de conducători auto din Olt au fost sancţionaţi de poliţişti în cadrul unei acţiuni care a durat trei zile şi care a vizat prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicaţi pietonii. 

Acţiunea s-a derulat, la nivel naţional, în perioada 20 – 22 iulie, poliţiştii desfăşurând acţiuni în trafic pentru prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicaţi pietonii. „Activităţile i-au avut în vedere pe pietonii care nu respectă normele rutiere, dar şi pe conducătorii auto care nu acordă prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversare regulamentară”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspctoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Olt, comisarul şef Claudia Radu.

La nivelul județului Olt, la acțiune au participat 90 de polițiști, care în doar trei zile au constatat 191 de abateri privind nerespectarea normelor legale de către pietoni, în 135 de cazuri aplicând avertismente scrise, scopul fiind conștientizarea pietonilor asupra consecinţelor unui comportament rutier imprudent.

De asemenea, 17 conducători auto au fost sancţionaţi pentru că nu au acordat prioritate de trecere pietonilor.

Poliţiştii rutieri au reţinut în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce 24 de permise de conducere, dintre care 17 pentru neacordare de prioritate pietonilor.

„În cadrul acţiunilor, au fost constatate şi patru infracțiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice”, a mai precizat Claudia Radu.

Poliţia Română recomandă pietonilor să se angajeze în traversarea drumului publice numai pe trecerile de pietoni şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există, să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă, să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la un moment dat, să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament, să se deplaseze pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia. Pe vreme rea sau întuneric, oamenii trebuie să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili, să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie, iar copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri, pentru că sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele.

Oamenii legii au o serie de recomandări şi pentru conducătorii de vehicule, care trebuie să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită la apropierea de trecerea pentru pietoni, în zona instituţiilor de învăţământ, obiectivelor social-culturale sau economice, unde observă un flux mare de pietoni, în special copii, la apropierea de staţiile mijloacelor de transport în comun şi la apropierea de unul sau mai mulţi pietoni care se deplasează pe partea carosabilă, indiferent de sensul de mers.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here