Darius Vâlcov vrea să plece din ţară. Cum i-a fost dejucat planul în instanţă

Tribunalul Olt i-a respins, miercuri, fostului primar al Slatinei şi ministru al Finanţelor Publice Darius Vâlcov solicitarea de încetare a uneia dintre obligaţiile cuprinse în măsura controlului judiciar dispusă în dosarul în care fostul demnitar este judecat pentru luare de mită, şi anume obligaţia de a nu părăsi ţara. Pe de altă parte, instanţa a decis menţinerea măsurii preventive a controlului judiciar.

„În baza art. 362 NCPP rap. la art. 208 alin. 2 şi 5 NCPP constată legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a „controlului judiciar” privind pe inculpatul VÂLCOV DARIUS BOGDAN, fără antecedente penale, luată prin Ordonanţa emisă în dosarul 91/P/2015 din 16.11.2015 de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ – D.N.A. şi menţinută ulterior de judecătorul de cameră preliminară. În baza art.208 alin.3 NCPP rap. la art.207 alin.4 NCPP menţine măsura preventivă a controlului judiciar şi a obligaţiile stabilite în sarcina inculpatului prin Ordonanţa 91/P/2015 din 16.11.2015 a Parchetului de pe lângă ÎCCJ – DNA”, se arată în soluţia Tribunalului Olt.

Aceeaşi instanţă i-a respins fostului primar al Slatinei solicitarea privind obligaţia de a nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar în faţa căruia se află cauza. Printre obligaţiile dispuse faţă de inculpat se mai numără cele potrivit cărora el trebuie să se prezinte la organul judiciar în faţa căruia se află cauza ori de câte ori este chemat, să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la IPJ Olt, desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere stabilit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat, să nu se apropie de martori în dosar şi să nu ia legătura direct sau indirect cu aceştia.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de DNA, pentru luare de mită şi trafic de influenţă, în acest al doilea dosar în care a fost pus sub control judiciar şi în care este acuzat că ar fi primit 4,2 milioane de lei de la oameni de afaceri care derulau contracte cu Primăria Slatina sau cu SC Compania de Apă Olt.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada noiembrie-decembrie 2012, Darius Vâlcov i-a pretins unui om de afaceri – denunţător în cauză – aproximativ 10% din sumele încasate de societatea unui om de afaceri de la Primăria Slatina, în baza unui contract semnat anterior, iar în perioada 21 ianuarie – 13 iunie 2013 a primit, în mai multe tranşe, de la frma respectivă, printr-o societate intermediară, suma de 2.146.270 lei, astfel încât denunţătorul să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările realizate.

Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice şi execuţia lucrărilor pentru izolarea termică a faţadelor a 131 de blocuri din Slatina, fiind în valoare de 24.833.258 lei fără TVA.

Procurorii mai arată că, în aceeaşi manieră, Vâlcov a procedat şi în cazul unui alt contract încheiat de Primăria Slatina cu o altă societate comercială, privind reabilitarea Centrului istoric al oraşului, preţul contractului fiind de 7.726.919 lei fără TVA.

Astfel, în luna iunie 2012, Vâlcov a pretins de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, 10% din valoarea contractului, în schimbul semnării respectivului act de către autoritatea contractantă şi efectuării la timp a plăţilor, iar ulterior a primit prin intermediul unor persoane suma totală de 450.000 de lei.

Totodată, în 23 iulie 2014, între S.C. Compania de Apă Olt S.A. şi aceeaşi firmă, administrată de omul de afaceri denunţător Sorin Păduraru, s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect ”Continuarea lucrărilor de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă şi apă uzată în aglomerările Potcoava şi Scorniceşti”, preţul licitat contractat fiind de 17.000.000 lei fără TVA.

”Ulterior, înaintea datei de 27 august 2014, (data emiterii primei facturi către S.C. Compania De Apă Olt S.A.), administratorul firmei respective a fost contactat de o persoană din cercul de apropiaţi ai lui Darius Vâlcov, care i-a comunicat că acesta din urmă îi pretinde 10% din valoarea contractului respectiv pentru «a interveni la conducerea companiei în vederea efectuării la timp a plăţilor aferente contractului», lucru cu care omul de afaceri a fost de acord. Suma de 1.700.000 lei (echivalentul unui procentaj de 10%), pretinsă în modalitatea descrisă mai sus, urma să-i fie remisă inculpatului după primirea de către societatea respectivă a unui «avans mai mare pentru lucrările efectuate», acesta urmând să depună diligenţele necesare în acest sens”, mai arată DNA.

Astfel, în lunile septembrie 2014 şi februarie 2015, Vâlcov a primit, în două tranşe, de la omul de afaceri, tot prin intermediari, suma pretinsă iniţial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here