Apa de băut rămâne un pericol public în Olt. Iată DOVADA OFICIALĂ

Apa de băut continuă să reprezinte o problemă gravă pentru populaţia din Olt. O arată cel mai proaspăt raport întocmit de specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) în urma ultimelor verificări în teren. Din sutele de probe prelevate din tot atâtea surse de apă, cele mai multe sunt neconforme, fie că vorbim de analiza bacteriologică, fie că ne referim la cea fizico-chimică.

Ultimele verificări au fost efectuate în trimestrul al doilea din acest an. Potrivit unui comunicat de presă al DSP Olt, 66 dintre cele 97 de probe de apă recoltate pentru analiza fizico-chimică din instalaţiile centrale de aprovizionare cu apă amenajate în zonele de aprovizionare mari sunt neconforme. Altfel spus, se înregistrează depăşiri ale limitelor maxim admise în ceea ce priveşte prezenţa clorului rezidual liber, amoniului şi a nitriţilor.

Lucrurile nu stau mai bine în privinţa apei potabile furnizată prin instalaţii centralizate de alimentare cu apă în zonele de aprovizionare cu apă mici din judeţul Olt. Din contră: 14 dintre cele 97 de probe recoltate pentru analiza bacteriologică s-au dovedit neconforme, iar 56 dintre cele 95 de probe analizate din punct de vedere fizico-chimic s-au dovedit a fi, de asemenea, cu probleme.

„Notificările de neconformitate adresate producătorului şi distribuitorului de apă potabilă au fost transmise spre informare Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Olt,  în vederea controlului gradului de îndeplinire a măsurilor de remediere a neconformităţilor, identificate de către reprezentanţii Compartimentului Evaluare Factori de Risc din Mediul de Viaţă şi Muncă – Colectiv Igiena Mediului, în acţiunea de monitorizare calitate apă furnizată populaţiei de sistemele centralizate de alimentare cu apă menţionate”, se arată în comunicatul remis presei.

Lucrurile sunt şi mai rele dacă vorbim de fântânile publice, izvoarele captate sau puţurile forate. Specialiştii DSP au monitorizat 10 localităţi cu semenea surse de apă, de unde au prelevat câte 39 de probe pentru ambele analize. S-a descoperit că 27 de probe sunt neconforme bacteriologic, în cazul altor 24 de probe fiind înregistrate nereguli din punct de vedere fizico-chimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here