Pompierii olteni au trecut la fapte: Amenzi de mii de lei pentru arderea miriştilor

După nenumărate mesaje prin care au atras atenţia atât populaţiei, cât şi autorităţilor administraţiei publice locale, despre pericolul pe care îl reprezintă arderea necontrolată a miriştilor, pompierii au trecut la fapte, prin desfăşurarea unor controale inopinate şi aplicarea de amenzi celor care se fac vinovaţi de încălcarea normelor legale la acest capitol.

În scopul reducerii numărului de arderi necontrolate de mirişti şi vegetaţie uscată şi al înlăturării deficienţelor sau cauzelor generatoare de incendii, personalul Inspecţiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt, împreună cu reprezentanţii Comisariatului Judeţean Olt al Gărzii de Mediu au desfăşurat, în urmă cu două zile, șapte controale tematice inopinate în localităţile în care s-au înregistrat cele mai multe intervenţii pentru lichidarea şi limitarea efectelor arderilor de  mirişti.

Pe timpul controalelor executate au fost constatate 11 de nereguli de la legislația din domeniul apărării împotriva incendiilor, fiind aplicate un număr de opt sancţiuni principale dintre care cinci avertismente şi trei amenzi în cuantum de 6000 lei. Amenzile au fost aplicate la doi utilizatori de terenuri persoane fizice care au incendiat miriştile fără a obţine avizele şi autorizaţiile necesare şi fără luarea tuturor măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi şi la o instituţie care nu a respectat obligaţiile prevăzute de Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare.

„Controalele la campania agricolă, dar şi la primăriile pe raza cărora s-au înregistrat arderi necontrolate de vegetaţie uscată şi mirişti vor continua în perioada următoare”, a declarat plutonierul major Dan Nedeloiu din cadrul Compartimentului de informare şi relaţii publice al ISU Olt.

Controalele au avut loc după ce, în urmă cu o săptămână, un bătrân care a incendiat miriştea a luat el însuşi foc, ajungând la spital cu arsuri la faţă şi la mâini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here